Преминете към съдържанието

Новини

Зад завесата на новия сезон и бъдните срещи

Зад завесата на новия сезон и бъдните срещи

Надигаме завесата към новия сезон и веднага ни удря познатата миризма на сценичен прах. Но сега тя е примесена с мириса на прясно боядисан декор и още нещо, което трудно се описва. То не само изпълва ноздрите, но стига до сърцето и корема и в него събужда дълбок трепет и копнеж. Това е очакването за ролята, репликата, сцената, спектакъла, в които се случва срещата. Онази велика среща, в която се издигаме отвъд делника и булото на заблудите за миг се повдига, за да зърнем истината и големия смисъл. Защото споменът за тях ни крепи и ръководи, когато булото отново плавно се опитва да закрива взора ни. И този творчески сезон ни предстоят подобни срещи. Вярваме в тяхната сила и даваме насока на работата си така, че те да се случват по-често.

Ден преди септември да настъпи от 18:00 часа на Голяма сцена бе представен спектакълът за деца „Само не аз“ (по мотиви от украинската народна приказка „Колосок“). Това е първото начинание на Габровския театър съвместно с Николаевския академичен художествен драматичен театър (Николаев, Украйна). Главните герои в спектакъла са две палави мишки, които правят пакости, а петелът внася ред след тях. След представянето в Габрово спектакълът, който е на украински език, ще пътува и ще бъде игран из страната пред украинска публика.

Сцена от спектакъла „Само не аз!“

Автор на пиесата е Людмила Оспадова. Участват Александра Студзинская, Людмила Оспадова и Ира Оспадова. Спектакълът се осъществява в рамките на проекта „Ривний-Ривному“ с подкрепата на Европейския съюз, House of Europe и с подкрепата на Национален фонд  „Култура“. Предстои спектакълът да пътува сред украинските общности в страната.

Още на 1 септември стегнахме куфарите и тръгваме из страната, за да носим възможности за тези срещи и на зрителите от другите градове и села. За нас гастролите са един от любимите начини да поддържаме театралния огън жив и сгряващ. Този месец ще пътуваме в Добрич, София, Пловдив, Горна Оряховица и Златица. На кои дати и кои са гастролращите ни спектакли може да видите в месечната ни програма.

Афиша на спектакъла „Жана д’Арк“

С най-голямо вълнение в началото на септември връщаме на сцената един неповторим и вечно актуален спектакъл „Жана д’Арк“. На 8 септември ще изиграем първото представление с обновен актьорски състав на спектакъла, направен чрез aвторска драматизация на Петринел Гочев  по текстове на Шилер, пиесата „Чучулигата“ на Жан Ануи, Керил Чърчил, авторски текстове на актьорите и режисьора. На сцената излизат Гергана Змийчарова, Ивайло Драгиев, Димо Димов, Адриана Димова, Петко Койчев, Надежда Петкова, Светослав Славчев, Виолина Доцева, Петър Рангелов, Любомира Башева.

Спектакълът разглежда контраста между света на властта и силата и света на момичето Жана, което със своята обаятелност и упование в Бог повежда армията в битка. С ярки образи и запомнящи се картини представлението се впуска в темата за светостта и нейното място в света през вековете до днес. Силата на духа и вярата, които са дихание от божествената промисъл, въздигат човека към неподозирани висоти и постижения. Така и Жана, водена от своето свещено чувство, променя хода на историята и остава завинаги в световната памет. Тя винаги е вълнувала умовете и сърцата на хората и това вълнение е поводът нашият екип да сътвори този паметен и неповторим спектакъл. Освен че ще ви развълнува, той ще ви поведе към една от тези възвишени срещи, която дълго ще свети в съзнанието ви.

На 17 септември ще стъпим и на отворената сцена в Етъра, благодарение на стендъп комедията на Димитър Иванов – Капитана „Хомеопатия за душата“. Ще ви чакаме там, за да се насладим с лекота на една от последните вечери навън преди есента окончателно да настъпи с хлад.

Димитър Иванов – Капината и Бай Тъньо

Отново посрещаме при нас гостуващи спектакли. Този път са две комедии. На 13 септември от 19:00 часа ще гледаме документалната комедия на Николай Гундеров „Завещанието на Марко Тотев“. Със своя неповторим стил и хумор Николай Гундеров се заема с превърналото се в емблема за неуспеха име на Марко Тотев и няма да ви остави безразлични към живота и начинанията му.

На 30 септември отново от 19:00 часа Русенският драматичен театър ще представи спектакъла си „Образцов дом №6“. Авторският спектакъл на Орлин Дяков надниква в дома на едно семейство, в което всеки е изявена личност, а влюбеният ще трябва да поиска ръката на избраницата си от баща ѝ, като премине през срещата си с всички останали. В спектакъла участват Мая Бежанска, Филип Аврамов, Татяна Цветкова, Йовко Кънев, Ивайло Драганов и Катерина Борисова.

Сцена от спектакъла „Образцов дом №6“

И докато всичко това, част от пълнокръвния живот в театъра, се случва, започваме да подготвяме фестивал. Събитие, в което ще отпразнуваме комедийните и сатиричните спектакли и тяхната сила да казват истината и да разобличават фалша. Международният фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл ще се състои между 2 и 7 април 2023 година. Организацията на подобно събитие изисква време и сериозна логистика. Ето защо се впускаме в задълбочена работа, за да може през април да поднесем най-добрия резултат на габровската публика, която е отявлен ценител на хумора.

От септември ни очакват още повече творчески дни и вечери, прекарани в уютната тъма на театралните салони, и искаме да ги споделим с вас, защото само така срещите са наистина запомнящи се.

Предишна публикация
Един необикновен театрален сезон – 2021/22

Един необикновен театрален сезон – 2021/22

Виж повече
Следваща публикация
МТФ на комедийния и сатиричния спектакъл – Габрово 2023 събира предложения за селекция

МТФ на комедийния и сатиричния спектакъл – Габрово 2023 събира предложения за селекция

Виж повече