Преминете към съдържанието

История

„Майсторът трябва да остане, честта и славата на Стара планина да пази!“

Рачо Стоянов

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „РАЧО СТОЯНОВ“ – ГАБРОВО Е НОСИТЕЛ НА:

 • Орден „Кирил и Методий“ II степен, Указ № 834 на Президиума на Народното събрание на НРБ от 23.05.1970 г. – по случай 25 години от създаването на театъра и за заслугите му за развитие на културата;
 • „Златна книга“ на Съвета на европейската културна и научна общност – за принос към развитието на българската култура;
 • Почетен плакет на Община Габрово, Решение № 194 на Общински съвет – Габрово от 29.05.2005 г. – по случай 60- годишнина на театъра;
 • Почетен знак на град Габрово, Решение № 230 на Общински съвет – Габрово от 17.09.2015 г. за постигнати високи творчески резултати и във връзка с навършването на 70 години от създаването на театъра.
 • Отличие за „Принос към развитието на културата в България” от Министерство на културата за 75-годишнината на театъра;
 • Отличие за „Театрални постижения и принос в развитието на театралното изкуство” – Украйна;

Театърът е репертоарен, финансиран от Министерство на Културата на Република България и Община Габрово. През годините има завиден брой призове и награди от национални и международни фестивали.

Театърът се помещава в сградата на НЧ „Априлов-Палаузов“ и използва следните сценични пространства:

Голяма зала – с капацитет 400 места.

Зала Underground – новосъздадена камерна зала с капацитет от 49 места за провеждането на камерни драматични, танцови и детски спектакли, прожекции, дискусии, четения и други.

Червено фоайе – пространство за провеждане на четения, камерни концерти и др.

Период18701944

18701944

Година 1870

Театралната дейност в Габрово, подобно на много други места в страната, започва още преди Освобождението. Будните габровци, сред които Райчо Каролев, Цанко и Христо Дюстабанови организират театрални салони в частни домове и училища. Първото представление в Габрово се състои на 7 януари 1870 г., по коледните празници – „Многострадалната Геновева“, която се изнася на много места в страната. По спомени, издирени от Илия Габровски, то е изпълнено някъде към Гунин кладенец, т.е. в Попнеофитовото училище. Успехът е голям и пиесата се играе няколко пъти през зимата. Появява се идеята за основаване на театрално дружество.

След Освобождението в постановките играят предимно учители и други представители на интелигенцията, а представленията се дават в сградата на Априловската гимназия и в Даскал-Цвятковото училище.

Година 1882

През зимата на 1882 г. се играе първото представление на пиесата „Иванко“ от Васил Друмев. Ролята на Асена се изпълнява от директора на гимназията г-н Райчо М. Каролев, а ролята на Иванко – от учителя Васил Христо Дюстабанов. Женските роли се играят от учителките Елена Фингова (Мария) и Радка Ст. Проданова (Тодорка).

Година 1922

В края на XIX век се учредява Фонд за построяването на „достойно“ здание на НЧ „Априлов-Палаузов“ (създадено на 26 декември 1861 г.). Строежът започва на 30 март 1899 г. Поради войните напредъкът на начинанието се забавя и зданието е довършено и тържествено открито на 31 декември 1922 г.

До тогава представления се играят в частния салон на казино „Бузлуджа“ и в „Народния дом“ на широките социалисти.

Година 1929

Габровският общински театър е основан през 1929 г. и възниква в сградата на НЧ „Априлов-Палаузов“.

Част от трупата при основаването на Габровския общински театър през 1929 г.

През 2023 г. с решение на комисия е взето решение той да се възприема за основоположник на днешния Драматичен театър „Рачо Стоянов” в Габрово и летоброенето да започва от 1929 година.

Период19441989

19441989

Година 1944

След 9 септември 1944 г. тогавашната власт предприема одържавяване на съществуващите театри в редица областни градове или създаване на нови културни институции. В този период Общинският театър в Габрово преминава под управлението на държавната. Първата премиера на Народен театър – Габрово се състои на 10 октомври 1945 г. със спектакъла „Хъшове“ от Иван Вазов, реж. Стефан Гъдуларов.

Сцена от спектакъла „Хъшове“ от Иван Вазов, реж. Стефан Гъдуларов, 1945 г.

Година 1947

До 1947 г. в театъра гостуват режисьорите Николай Фол, Йордан Сейков, Хрисан Цанков.

Характерни за първите години са крайно лошите условия за работа. Дълго време в същата сграда има кино и театралният колектив започва репетициите си вечер след 22 часа. Няма никакви ателиета и всичко се работи на сцената след репетициите по цели нощи от сценичните работници без машини. При тези условия обаче се поставят два пъти повече пиеси. Не се отпускат кредити за основно поддържане на театралния салон, тъй като той не е собственост на театъра. Липсват складове за декори.

Година 1961

През 1961 г. започва основно преустройство на театралната сграда и сцената. Докато продължава ремонтът, представленията се изнасят на сцената в читалището в квартал Палаузово. Преустроената театрална сграда се открива с пиесата на Андрей Гуляшки „Спящата красавица“, реж. Маргарита Тихинова на 12 октомври 1963 г.

Година 1964

От 1 август 1964 г. театърът се преименува в Драматичен театър – Габрово.

Тук са се преплели съдбите на творци и знакови имена от историята на българския театър. През тази сцена са минали много актьори, режисьори и драматурзи, сценографи и художници. Някои от тях са започнали творческия си път от тук. През първите пет сезона директор на ДТ „Рачо Стоянов“ е артистът Мишо Георгиев.

На сцената ни са творили режисьорите: Стефан Гъдуларов, Кръстьо Мирски, Николай Фол, Йордан Сейков, Хрисан Цанков, Н.О. Масалитинов, Любомир Шарланджиев, Николина Георгиева, Атанас Воденичаров, Леон Даниел, Добрина Харалампиева, Богдан Красински, Николай Колев, Петър Александров, Петър Стойчев, Михаил Петров, Димо Димов, Николай Урумов, Невена Митева, Петринел Гочев, Васил Дуев, Ана Батева, Веселка Кунчева и много др.

На тази сцена са играли емблематични имена като Кръстьо Сарафов в ролята на Тартюф през 1946 г. и Константин Кисимов в ролята на Езоп през 1958 г. Част от трупата ни са били артистите: Димитър Панов, Невена Коканова, Виолета Минкова, Стоянка Вучкова, Анани Явашев, Васил Инджев, Катя Зехирева (директор на театъра за три сезона), Венцислав Кисьов, Георги Георгиев – Гец. Гастролират и актьори като Павел Попандов, Стефан Данаилов и др.

По идея на директора з.а. Христо Кръчмаров на 28 април 1966 г. е създаден камерен театър/камерна зала „Студио 101“.

з.а. Христо Кръчмаров

Спори се дали това е първата камерна сцена в България, или първата в страната извън столицата. Няколко години по-късно се откриват такива сцени в други градове из страната. Камерен театър „Студио 101” е открит със спектакъла по пиесата „Очи в очи” на Панчо Панчев, постановка з.а. Христо Кръчмаров.

Година 1973

През сезон 1973/1974 за директор на театъра е избрана заслужилата актриса Катя Зехирева. За периода си като директор тя казва:

„Престоят ми в Габрово има огромно значение за моя живот. Работих в театъра с голямо желание и с отворено сърце. С благодарност си спомням за хубавите моменти и общите ни празници.
Вярвам в силите на Габровския театър и знам, че ще бъде винаги средище на достойнство, духовност и красота.”

Катя Зехирева
Актьорите Михаил Маринов и з.а. Катя Зехирева в сцена от „Сара Бернар“ от Джон Мърел, реж. Невена Митева, 1982 г.

По времето на управлението на Катя Зехирева, с Указ №1899 на Държавен съвет на НР България на основание чл. 93, т.7 от Конституцията, издаден на 10 октомври 1975 г., се постановява преименуването на театъра от Драматичен театър – Габрово на Драматичен театър „Рачо Стоянов”.

Габровци още помнят актьорските превъплъщения на Любен Калинов, Тодор и Дора Кожухарови, Емил Греков и Кирил Златков – удостоени със званието „заслужил артист“, Марина Иванова, Ружа Николова, Лилия Димитрова, Стоян Костов, Валери Станчев, Христо Христов, Анриета Далова, Иван Кривошиев, Надежда Терхуманова, Силвия Паскова, Борислав Гълъбов, Пламен Симеонов, Димитър Шанов, Илия Костадинов, Мила Кацарова, Георги и Иван Чипарикови и много други.

Актрисата Ружа Николова

Няма как да не отбележим знаковите имена на художниците на театъра Валерий Гъдуларов, Константин Константинов, Ардаш Тавукчиян и Тодор Чобанов. Не може да подминем името на летописеца на нашата история – Генчо Тауков, който е бил част от екипа на театъра още от 1945 г. Той работи като счетоводител, актьор и помощник-режисьор, а през 2005 г. създава книгата „60 години Габровски театър” – летопис, който проследява развитието на театъра от неговото одържавяване.

Част от екипa на театъра към 2005 г.

Период19902018

19902018

Година 1991

През сезон 1991/1992 театърът е принуден да напусне сградата, в която е основан (НЧ „Априлов-Палаузов”) и премества своята дейност в ДК „Емануил Манолов”, където остава до 1995 година.

С премиерата на спектакъла „Как гарванци не станаха милионери” по Ст. Л. Костов (режисьор: Невена Митева, художник: Ардаш Тавукчиян), който е създаден по повод 50-та годишнина на театъра, ДТ „Рачо Стоянов” се завръща в първата си сграда – НЧ „Априлов-Палаузов”. Тогава директор на театъра е Добри Добрев.

Година 1994

През лятото на юбилейния 50-ти сезон (1994/1995) се открива Фолклорен театър на открито в „Етъра” със спектакъла „Луди-млади” от Ц. Церковски, реж. Невена Митева, хореограф – Стефан Маринов.

Сцена от спектакъла „Луди млади“ от Цанко Церковски, реж. Невена Митева, 1994 г.

Година 1998

През м. май 1998 г. в Габрово се провежда пилотно издание на Международния фестивал на комедийния спектакъл, а от 1999 г. фестивалът стартира като инициатива на театъра през майските празници на града и се провежда на всяка нечетна година. 

Редува се с другия фестивал на театъра – Международния фестивал на спектаклите за един актьор BGMOT, който стартира през 2006 г. и също се провежда през майските празници на града.

Днес двата фестивала продължават да се провеждат като биеналета, но с нови имена – Международен театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл и Международен фестивал на монодрамата SoloAct.

От 1995 г. до юли 2018 г. директор на театъра е Невена Митева.

Година 2004

През сезон 2003/2004 г. тя поставя пиесата „Перикъл” от Шекспир. Спектакълът е отличен с две награди „Икар“ за сценография и техническо осъществяване.

През 2004 година Невена Митева отправя покана към режисьора Петринел Гочев да постави спектакъл по пиесата на Рачо Стоянов – „Майстори”. Спектакълът е носител на номинации за наградите „Икар“ за сценография и техническо осъществяване и две номинации за наградите „Аскеер“ за сценография и оригинална музика.

Година 2012

През 2012 година спектакълът на Михаил Петров – „Човекът, който прави дъжд” от Ричард Неш донася на театъра номинация за наградите „Икар” за главна мъжка роля на Юрий Ангелов за ролята му на Старбък.

Година 2013

През 2013 г. режисьорът Петринел Гочев се завръща, за да постави Шекспировите „Ромео и Жулиета“. Спектакълът се откроява с 6 номинации за театралните награди „Икар” и „Аскеер”, 2 награди „Аскеер” 2014 за най-добър спектакъл и най-добра сценография, както и участие във фестивалите: „Аполония” и Международния Шекспиров фестивал в Битоля, Република Северна Македония.

Сцена от спектакъла „Ромео и Жулиета“ от Уилям Шекспир, реж. Петринел Гочев, 2013

Година 2015

През 2015 г. Петринел Гочев създава спектакъла „Жана д’Арк”, който носи на театъра номинация за националните награди „Икар” 2016, както и участие в Международния театрален фестивал „Варненско лято” и Международния театрален фестивал „Охридско лято”, гр. Охрид, Северна Македония.

Театърът днес

„Оставете драмата на нас!“

Период20182024

20182024

Година 2018

На 1 август 2018 г. директор на театъра става Петко Койчев.

Той привлича към трупата режисьорите Петринел Гочев, Васил Дуев и Ана Батева, които работят с актьорите през следващите 4 години.

С премиерата на спектакъла „Под игото – 1894-та“ от Гергана Змийчарова, реж. Петринел Гочев на 10 октомври 2020 г. бяха отбелязани 91 години от създаването на театъра в гр. Габрово, 75-та годишнина от създаването на постоянна професионална трупа, 170 години от рождението на Иван Вазов и 70 години от смъртта му.

През 2022 г. Петринел Гочев и Васил Дуев напускат, а към режисьорския екип се присъединява Веселка Кунчева.

В наши дни театърът в Габрово е разпознаваем в цялата страна и е водещ сценичен културен институт в региона.

През последните 20 години институцията е носител на следните театрални отличия:

 • Награда от фестивала „Нова българска драма” в гр. Шумен за спектакъла „Топлината през ноември” от Яна Добрева, реж. Невена Митева, 2004 г.
 • Награда „Икар“ за сценография на Елена Иванова за постановката „Перикъл“ от Уилям Шекспир, режисьор Невена Митева, 2004г.
 • Награда за най-добър режисьор и за най-добър спектакъл от Международния фестивал „Стоби” за спектакълът „Златното руно” по Радой Ралин, реж. Ирина Клишевская и Димо Димов в гр. Велес, Северна Македония, 2006 г.
 • Награда от 3-то издание на Международния фестивал на монодрамата в гр. Фуджайра, Обединени арабски емирства, 2007 г.
 • Награда от Международен младежки театрален фестивал “М@РТ.КОНТАКТ” гр. Могильов, Беларус, 2008 г.
 • Две награди „Аскеер“ 2014 за „Ромео и Жулиета“ (реж. Петринел Гочев за най-добро представление и за сценография – за работата на Юлияна Войкова-Найман;
 • Статуетка „Чудомир” за постановката „Чешити“ по Чудомир, реж. Невена Митева от XV театрален фестивал „Комедиен хит на сезона”, 2016 г.
 • Награда BGMOT 2018 за женска роля на Надежда Петкова за спектакъла „Комедиантката” от Джон Леру, реж. Невена Митева, 2018 г.
 • Награда за „Най-добър спектакъл” за „Отшелника: За Първото българско царство” от Анна Петрова, Европейския фестивал на пътуващия театър, гр. Сливница, 2019 г.;
 • Награда „Нови хоризонти” за актрисата Надежда Петкова за ролята ѝ в спектакъла „Отшелника: За Първото българско царство ” от Европейския фестивал на пътуващия театър, гр. Сливница, 2019 г.;
 • Награда най-добър спектакъл „Истината или се осмеляваш“ от Щефан Лак, реж. Васил Дуев – студентско жури гр. Прищина , Косово, 2019 г.;
 • Награда на публиката за спектакъла „Мнимият болен” по Молиер, реж. Николай Урумов, от ХV-то издание на Зимния театрален фестивал „Сцена, палитра, слово“ – Пловдив, 2019 г.;
 • Награда за „Най-добра сценография” за спектакъла „Свекърва”, фестивал „Хомо Луденс”, Украйна, 2019 г.;
 • Отличие за „Доброволец на годината” от Община Габрово;
 • Награда „Икар” 2020 за дебют за актрисата Поля Йорданова за моноспектакъла „Мечтата на Наташа” от Ярослава Пулинович, реж. Ана Батева;
 • Награда за най-добра актриса Печ, Косово за актрисата Поля Йорданова за моноспектакъла „Мечтата на Наташа”;
 • Награда за най-впечатляващ спектакъл за „Под Игото 1894-та” от Европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница 2021 г.;
 • Награди „Най-добър актьор” за актьора Димо Сава Димов за участието му в спектакъла „Салиери” – експертно жури и алтернативно на „Хомо Луденс”, Украйна, 2021 г.;
 • Награда „Гласът на публиката“ за  „Хомеопатия за душата“ на Димитър Иванов – Капитана и Емил Йорданов от Международен фестивал на монодрамата „Соло Акт“ 2022
 • Награда „Аскеер” за спектакъла „Въпреки живота всичко е любов” по Виктор Пасков, реж. Васил Дуев-Тайг, в партньорство със Сдружение „Суматоха”, 2022 г.
 • Специална награда на журито за „Салиери“ от Европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница, 2022 г.;
 • Награда за сценография за „Глупаци“ по Нийл Саймън, реж. Валерия Минева, сценограф – Славка Георгиева от Международен театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл – Габрово 2023.
 • Награда за най-добър спектакъл за „Глупаци“ Професионално жури на Международен театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл – Габрово 2023.
 • Наградата за сценография на професионалното жури получи Славка Георгиева за спектакъла „Глупаци“ на Международен театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл – Габрово 2023.
 • Награда за най-добър спектакъл за „Глупаци“ Алтернативно жури на Международен театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл – Габрово 2023.
 • Наградата на публиката за спектакъла “Трудни за обичане” от Европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница, 2023 г.;
 • Награда за най-добър актьор бе присъдена на Ангел Калев за ролята на Дон Бакър в спектакъла “Трудни за обичане” от Европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница, 2023 г.;