Преминете към съдържанието

Новини

Един необикновен театрален сезон – 2021/22

Един необикновен театрален сезон – 2021/22

В театралния архив прибираме още един сезон (2021/2022), изпълнен с много изненади и драматизъм на сцената и извън нея, но най-вече сезон, в който за пореден път със своя интерес зрителите доказаха животворната сила на театралното изкуство.

Преди събитията в Украйна да променят хода на целия днешен свят, посетихме град Николаев, за да бъдем част от театралния фестивал “Homo Ludens” със спектакъла „Салиери“ по Питър Шафър (реж. Петринел Гочев).  Прибрахме се с три награди – една за най-добър спектакъл, а официалното и алтернативното жури отличиха Димо Димов с наградите за главна мъжка роля.

Бяхме адаптивни, креативни и човечни в живота и в театъра. Въпреки особената ситуация на пандемична обстановка отпразнувахме плодовете на труда си с три премиери – stand-up комедията „Хомеопатия за душата“, „Моби Дик“ по едноименния роман на Херман Мелвил (реж. Петринел Гочев) и „Белградска трилогия“ от Биляна Сръблянович (реж. Ана Батева).

Впуснахме се в кампания да улесним максимално адаптацията на украинските бежанци у нас и да ги подкрепим в изпитанието, на което са подложени. Паралелно организирахме Международния фестивал на монодрамата SOLO ACT, който след две отлагания, се случи повече от блестящо, съпроводен от голям зрителски интерес.

Посрещнахме в нашата трупа режисьора Веселка Кунчева и трепетно очакваме тя да започне работа на сцената ни.

Класът на проф. Ивайло Христов, организиран в Сдружение „СУМАТОХА“, спечели награда „Аскеер“ в категория „Изгряваща звезда“ за участието в спектакъла ни „Въпреки живота, всичко е любов” по Виктор Пасков (реж. Васил Дуев).

През целия сезон пътувахме на гастроли в страната и бяхме домакини на колегите си от различни театри у нас. На 1 юни започнахме репетиции на най-новия спектакъл на Петринел Гочев с работно заглавие „Сводът“ от Анна Петрова, който на есен ще ни потопи в света на гения Микеланджело.

За първи път организирахме Летен театрален форум по финансирания от Национален фонд „Култура“ проект. Така в Габрово в началото на юли пристигнаха почти 30 млади театрали, за да се впуснат в интензивно театрално обучение, от което излязоха вдъхновени, по-подготвени за професионалния си път и с много нови приятелства. Форумът беше място за среща и активен обмен на опит и идеи между доказани творци и професионалисти и прохождащи актьори. Той приключи подобаващо с финален спектакъл-показ на резултатите, постигнати по време на събитието.

Почти по същото време реализирахме друг проект с подкрепата на Програма „Култура“ на Община Габрово. „Театър в парка“ подари на жителите и гостите на Габрово четири незабравими театрални преживявания в прохладния уют на габровските паркове. Всички те преминаха под любопитните погледи на зрителите и звучните аплодисменти.

Тази седмица текат последните репетиции на „Сводът“ за сезона. А класирането по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“ излезе и ни зарадва с новината, че проектът, който разписахме е одобрен и е с финансова стойност над 56 хиляди лв. Проектът предлага едногодишна програма за развитие и възстановяване на театъра. В неговите рамки ще бъдат създадени три спектакъла за различни аудитории, ще бъде модернизиран сайта, ще се създаде камерна сцена „Ъндърграунд“, ще се изгради стратегия за създаване на видео и фото съдържание за захранване на дигиталното пространство.

С тази повече от добра новина слагаме завършек на историята на сезон 2021/2022, за да може през септември да започнем нови разкази.

Предишна публикация
Селектирани участници и новини за Летен театрален форум 2022

Селектирани участници и новини за Летен театрален форум 2022

Виж повече
Следваща публикация
Зад завесата на новия сезон и бъдните срещи

Зад завесата на новия сезон и бъдните срещи

Виж повече