Преминете към съдържанието

Новини

„Специалист по гафове“ закрива сезона в театъра

„Специалист по гафове“ закрива сезона в театъра

На 28 и 30 юни 2023 г. в Габрово ще се състои последната за сезона премиера на Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Спектакълът „Специалист по гафове“ е комедия, режисирана от Николай Гундеров и създадена по пиеса на френския комедиограф Франсис Вебер. 

Какво се случва когато един професионален убиец и един аматьор самоубиец се срещнат? Съдбите им са заложени на една и съща карта, на която всяка ситуация е предпоставка за гаф. А всяка неудача води след себе си друга и то още по-голяма. 

Спектакълът е низ от комични случки, в които хуморът и актьорското изпълнение майсторски водят зрителя към душевна наслада и истинска разтуха. Макар и през перспективата на смешното темите на „Специалист по гафове“ засягат непреходните за човека въпроси – нуждата от топлина и разбиране, приятелство и любов.

В постановката участват актьорите на Габровския театър: Гордан Коев, Димо Сава Димов, Светослав Славчев, Адриана Димова, Надежда Петкова, Петър Рангелов. А сценографията и костюмите са дело на Гергана Лазарова-Рънкъл.

Следващата последна дата за сезона, на която ще се играе спектакълът, е 13 юли.

От десетилетия филмите и спектаклите по Веберовите текстове разсмиват хората по цял свят. Част от френско езичните филми, по които е работил като режисьор или сценарист, са направени и в супер успешни холивудски версии. Пиесата му „Вечеря за тъпаци“ е сред най-поставяните негови комедии. Спектакълът на Сатиричния театър се играе повече от 20 години. Негов режисьор е именития Иржи Менцел, представител на поколението, т.нар. „чешка нова вълна”.

А режисьорът на „Специалист по гафове“ е Николай Гундеров – ученик именно на Менцел. Гундеров завършва режисура и драматургия в Академията за изящни изкуства в Прага. Носител е на международни и национални награди за литература и театър, сред които „Южна пролет“, Отличие на Международната академия за изкуства в Париж, Награда  на полските актьорски асоциации във Варшава, Награда за режисура на Академията за изящни изкуства в Прага, Награда на публиката на Гранд фестивала на комедията в Чехия, Приз „Дионисий“, Награда за драматургия на международния фестивал „Нова българска драма“ (2014), „АСКЕЕР“ за съвременна българска драматургия и приз „Алеко Константинов“ 2023 г. Той е съосновател на Естествен театър „Трифонов & Гундеров“.

„Специалист по гафове“

по Франсис Вебер

Превод – Снежина Русинова-Здравкова

Режисьор – Николай Гундеров

Художник – Гергана Лазарова-Рънкъл

Действащи лица и изпълнители:

ПИНЬОН – Гордан Коев

РАЛФ – Димо Сава Димов

ВОЛФ – Светослав Славчев

ЛУИЗ – Адриана Димова

ПОЛИЦАЙКАТА – Надежда Петкова

ПИКОЛОТО – Петър Рангелов

АСИСТЕНТ – Валери Радев

Билети на касата на театъра и онлайн: https://entase.to/H4

Резервации: 0896 745 100

Предишна публикация

Отмяна на спектакли, планирани за 18 май.

Виж повече
Следваща публикация
Второ издание на Летен театрален форум в Габровския театър

Второ издание на Летен театрален форум в Габровския театър

Виж повече