Преминете към съдържанието

Новини

В Габровския театър откриха Международния фестивал на монодрамата „Соло Акт“ 2024

В Габровския театър откриха Международния фестивал на монодрамата „Соло Акт“ 2024

Пълни зали на Държавен куклен театър – Габрово и Дом на културата „Емануил Манолов” в първата фестивална вечер, потвърдиха успеха на спектаклите „Старецът и морето” по Ърнест Хемингуей на Красимир Ранков и „Нашенец” на Мариус Куркински по текстове на Чудомир.

Деветото издание на Международният фестивал на монодрамата може да се изрази в следните параметри – 6 дни и 13 представления на 5 сцени. Драматичният и кукленият театър, обновения Дом на културата „Емануил Манолов”, зала „Възраждане”, се превръщат във фестивална арена и очакват габровската публика и гостите на града. За първа година фестивалът има и регионална програма – моноспектакълът на Христо Мутафчиев „Боже мой” (Народен театър „Иван Вазов”) ще се играе както в Габрово, така и в съседните Дряново и Севлиево.

Директорът на театъра Петко Койчев и кметът на Габрово Таня Христова поздравиха публиката по случай откриването на фестивала:
„Искам да благодаря на публиката, че са отново с нас за 9 път в тези 18 години, в които се провежда фестивалът. Няма друг толкова мащабен фестивал в България, фокусиран върху изкуството на моноспектакъла, и затова се радвам, че и тази година можем да предложим 13 представления на публиката, включително заглавия подходящи за деца, за семейна публика и разбира се, две заглавия от международната ни програма.

Щастлив съм и от това, че съм поредният човек, който има честта да продължи провеждането на фестивала”, каза още Петко Койчев. 

Г-жа Таня Христова – кмет на Община Габрово поздрави публиката и всички участници и отбеляза, че не завижда на журито, което трябва да оцени най-добрите участници във фестивала от богатата му програма. Тя изрази и радостта си от това, че именно откриването на фестивала се случва в обновената сграда на Дома на културата и се надява тя да бъде изпълнена с качествени културни събития.

Фестивалът продължава до 7 април с още интригуващи заглавия. На 3 април зрителите ще могат да видят моноспектакъла на актрисата Весела Бабинова „Пистолет в торнадо”, който ѝ донесе и награда ИКАР 2024 за главна женска роля. Деница Даринова е другата актриса, която ще представи моноспектакъла „Виктория” по текстове на Йордан Славейков на сцената на Държавен куклен театър. 

На 4 април Йоанна Сиракова представя биографичния спектакъл „Били Холидей”, а Ненчо Илчев ще изпълни „Щастлив съм”, който е поставен на сцената на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”. 

На 5 април е първото международно участие от Румъния – спектакълът „Йона” на актьора Александру Бетеринге, а Здрава Каменова ще продължи вечерта с нейния моноспектакъл „Хитът на сезона”. Любимецът на децата Коле Китанов ще зарадва малки и големи в 11.30 часа на 6 април със спектакъла „Сапунена  фантазия”. „Гоя” е второто международно заглавие и е дело на актьора и режисьор Зиях Соколович (Хърватия) и ще може да се гледа на 6 април. По-късно същата вечер Христо Мутафчиев представя в Габрово „Боже мой”.

Закриването на фестивала и церемонията по награждаването ще се случи на 7 април в 17.00 часа в Червено фоайе на Драматичен театър – Габрово. Следва оставащата част от паралелната програма на фестивала, която приключва с пърформанса „Желка” на Георги Налджиев и открита репетиция на моноспектакъла на актрисата Адриана Димова от Габровския драматичен театър.Международният фестивал на монодрамата „Соло Акт” има конкурсен характер. Професионално и алтернативно жури оценяват спектаклите и ще връчат 6 награди в 5 категории. Наградите, връчени от професионалното жури, са под формата на статуетка и имат парично измерение, осигурено от спонсори. Публиката също може да гласува за спектакъла, който ѝ е направил най-голямо впечатление. Това се случва на сайта на театъра: https://dramagabrovo.com/. Наградата на публиката носи името на обичаната габровска актриса Ружа Николова, а финансовата ѝ страна е осигурена от Кольо Минков – съпруг на покойната актриса.

Предишна публикация

Гласувайте за най-добрия спектакъл от програмата на „Соло Акт“ 2024

Виж повече
Следваща публикация
„Нашенец“ – 5 фрагмента за Човека

„Нашенец“ – 5 фрагмента за Човека

Виж повече