Преминете към съдържанието

Новини

Отворена покана за Международен театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл

Отворена покана за Международен театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово обявява отворена покана за кандидатстване за селекция за участие в XIII Международен театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл. Форумът ще се проведе от 2 до 6 април 2025 г. в Габрово.

С предложения за селекция могат да кандидатстват държавни институции или частни формации и театри.

Спектаклите следва да:

– са комедийни и/или сатирични;

– са имали/ще имат премиера между декември 2022 г. и 20 декември 2024 г.;

Предложенията се приемат в срок до 15 октомври 2024. Те трябва да съдържат попълнена техническа карта за един или повече спектакли които покриват гореспоменатите критерии. Нужно е картите да бъдат детайлно и коректно попълнени, като в тях се съдържа видеозапис или дати, в които е възможно да се гледат посочените заглавия. Предложенията се изпращат на е-mail адреса: festival@dramagabrovo.com.

Техническата карта можете да изтеглите от тук.

Разходите за път, командировъчни и нощувки /ако има нощувки/ за селекционната комисия се поемат от кандидатстващия театър.

!!! Моля, имайте предвид, че спектакли, които използват пропадала и въртящ се кръг, не могат да бъдат технически реализирани на сцените, които ползва Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и няма как да участват в селекцията.

Уставът на фестивала предвижда поемането на следните разходи на селектираните трупи:

  • командировъчни – пътни, дневни и нощувки – на участващите театри и театрални формации, посочени в поканата за участие след селекция.
  • разходи по спектакъла – хонорар на външни актьори и задължения по Закона за авторските и сродни права, доказани с договор.

Фестивалът е с конкурсен характер и наградите, връчени от професионалното жури имат и финансово измерение към статуетката. Ето и кои са категориите:

  • НАГРАДА ЗА МЪЖКА РОЛЯ;
  • НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА РОЛЯ;
  • НАГРАДА ЗА РЕЖИСУРА;
  • НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЯ;
  • НАГРАДА ЗА АВТОРСКА МУЗИКА;
  • НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР СПЕКТАКЪЛ.

Селектираните заглавия ще бъдат обявени през януари 2025 г.

Предишна публикация

Отлагане на спектакъл- „Слънчев ден“ – 5 юни

Виж повече