Преминете към съдържанието

Новини

С три премиери и над 200 реализирани събития приключи сезон 2023 / 2024 в Габровския театър

На 27 юни със зрелищния си спектакъл Портретът на Дориан Грей, Габровския драматичен театър закри сезон 2023 / 2024 на сцената на обновения Дом на културата “Емануил Манолов” в Габрово. 

Отпразнувахме три премиерни заглавия и реализирахме общо над 200 събития в периода от септември 2023 до юни 2024 г. В Габрово са реализирани над 100 представления, както собствена продукция, така и на гостуващи колеги, което е своеобразен рекорд от 2019 г. насам. 

За края на сезона екипа на театъра е подготвил и анкета за своите зрители, която да определи нагласите сред публиката по повод работата на театъра. Анкетата е отворена, анонимна и е достъпна на този линк: https://forms.gle/Kg4YffFPc5VV8Jeg6 

Турнета, участия във фестивали, организиране на фестивал, номинации и награди са само част от дейностите, които попълват отчета за годината. 

Измина една интересна плеяда от месеци, в които положеният труд започна да бере плодове, а ние не спирахме да сеем новите семена, с които се надяваме да осигурим нова щедра театрална година.

През октомври 2023 г. участвахме в два международни фестивала. Спектакълът „Трудни за обичане“ по Л. Герш с режисьор Светослав Славчев взе участие в Европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница, където си завоюва две награди – за най-добър актьор за Ангел Калев и награда на публиката. Спектакълът „Дано играят добре“ по Луц Хюбнер с режисьор Ана Батева бе част от програмата на Международен театрален фестивал „Отело“ в Гостивар, Северна Македония.

През ноември отбелязахме вълнуващата премиера на „Приятнострашно“ от Яна Борисова с режисьор Валерия Минева. Зимните месеци преминаха в репетиции на „Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайлд, реж. Веселка Кунчева, след чиято премиера през февруари обиколихме част от големите сцени в страната. Спектакълът получи 3 номинации за награда „Аскеер“ в категориите Сценография, Костюмография и Театрална Музика. Наградата за Сценография бе връчена на Мариета Голомехова.

габровския театър
Портретът на Дориан Грей

Началото на април беше вълнуващо с деветото издание на Международния фестивал на монодрамата „Соло Акт“, а веднага след него представихме премиерния семеен спектакъл „Слънчев ден“ от Ана Батева и Любомир Колаксъзов, режисиран от Ана Батева.

В самия край на сезона ще проведем третото издание на Летен театрален форум, в което габровските актьори ще работят заедно със студенти и актьори по темата „Музиката в думите“. Тази година форумът ще бъде ръководен от режисьора Ана Батева, музиканта и композитор Стефан Здравески и сценографа и хореограф Деница Николова. Събитието за театралните професионалисти ще започне на 8 юли и ще завърши с показ с вход свободен на 18 юли.

Септември месец ще стартира с премиера. Атанас Атанасов режисира пиесата на Жорди Галсеран “Канкун”, която ще ни пренесе на плажовете на испанския курорт. Премиерните дати са 4 и 26 септември.

В началото на юли започнахме работа по още един нов проект, който ще се реализира в началото на септември. По повод 60-годишнината от основаването на МАИР “Боженци”, сме партньор в създаването на театрален спектакъл, който ще се изпълни на мегдана на село Боженци на 6, 14 и 21 септември. Пиесата “Боженкалиите” е написана специално за повода от драматурга на габровския театър Емилия Илиева и е под режисурата на Светослав Славчев.

Благодарим на зрителите и ги очакваме да посетят с интерес и всички предстоящи в новия сезон събития на Драматичен театър “Рачо Стоянов”.