Преминете към съдържанието

Новини

Изявление на директора на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ по повод състоянието на сградата, собственост на НЧ „Априлов-Палаузов“, в която се помещава театъра

Изявление на директора на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ по повод състоянието на сградата, собственост на НЧ „Априлов-Палаузов“, в която се помещава театъра

През 2018 г. спечелих конкурса за директор на ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово. Част от концепцията ми включваше установяване на диалог с ръководството на НЧ „Априлов – Палаузов“ в търсене на общо решение на проблема, свързан със сградата, в която театърът е наемател, а именно спешната нужда от основен ремонт.

През 2019 г. с екипа ми организирахме посещение в Габрово на министъра на културата по това време и среща с ръководството на читалището. Получихме уверение, че ще получим финансиране за частичен ремонт.

Тогава се получи разминаване в позициите ни с ръководството на читалището. Едно от основните им възражения бе, че при стартиране на частичен ремонт ще последват предписания от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, които няма да могат да бъдат изпълнени и това ще доведе до затваряне на сградата.

На няколко пъти през годините са водени разговори по темата с Община Габрово, Областна администрация – Габрово, Министерство на културата. Основният проблем, който възпрепятства намирането на финансиране, е собствеността на сградата, която не е нито общинска, нито държавна. По смисъла на закона се води частна (собственост на НЧ „Априлов – Палаузов“).

Въпреки невъзможността да се осигури финансиране на основен ремонт през годините, театърът като наемател извърши козметични ремонти – освежаване на вратите на салона, фоайетата и тоалетните, пребоядисване на пространството около билетната каса, частичен ремонт на аванс сцена, поставяне на нов сценичен килим, преобразуване на подсценичното пространство в камерна сцена Underground (по проект на НФК). През юли 2023 г. е планиран ремонт на сценичния под – заменяне на компрометирани дъски, изцикляне и боядисване.

През 2022 г. тогавашният областен управител инициира серия от разговори, които доведоха до конкретен план за действие:

– сигнализиране на НИНКН за рушащ се паметник на културата;

– инспектиране от НИНКН и изготвяне на доклад за състоянието на сградата;

– издаване на виза за проектиране от Община Габрово и входирането ѝ в НИНКН за съгласуване;

Последващите стъпки би трябвало да бъдат намиране на финансиране за изготвяне на КСС и архитектурен проект от архитект, занимаващ се с паметници на културата, подаване на проекта за целево финансиране към Министерски съвет.

През същата 2022 г. проливен дъжд доведе до активиране на стар теч от вътрешните улуци. Тогава сигнализирахме ръководството на читалището и бяха почистени воронките на улука.

В началото на 2023 г. получих съгласуваната строителна виза от НИНКН и я предадох на ръководството на читалището.

В края на май тази година над града паднаха извънредни количества дъжд. Това доведе до нови сериозни течове на 4 места над сцената. Водата на три от тях директно се стича върху осветителна и озвучителна техника. Бяха направени опити от екипа на театъра да се вземат мерки – да се отвори люка над сцената и да се почистят воронките на шнурбодена. Люкът се оказа компрометиран и не може да се отвори. Опитът за отваряне беше в присъствието на представител на читалището.

Междувременно сигнализирахме Областна администрация – Габрово и Община Габрово за проблема. С помощта на двете институции беше подаден сигнал до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. Беше поискано становище от НИМХ, което удостоверява наличието на прекомерно количество паднали валежи в периода на месец май.

Следващата една седмица се свързах с фотографа Радослав Първанов и той абсолютно безвъзмездно направи обследване на покрива на сградата с дрон. Кадрите показаха изключително лошото състояние на покрива – задръстени воронки, паднали цели части от мазилка и покривни конструкции. Снимковият материал беше предоставен на ръководството на читалището.

На 26 юни два дни преди премиерата на „Специалист по гафове“ отново имаше проливни дъждове, които доведоха до активирането на гореспоменатите четири теча. Бях принуден да уведомя ръководството на читалището за това, че при нанасянето на материална щета на техника, собственост на театъра, ще бъде изискано възстановяването ѝ от наемодателя. А в случай на неразрешаването на проблема ще бъда принуден да прекратя дейност на сцената, което ще нанесе финансови загуби на театъра и няма да бъде изплатен наем за периода, в който не се извършва дейност.

На 27 юни бе проведена среща с ръководството, на която бях информиран, че ще бъде извикан специалист, който да почисти улуците, като за целта ще бъде отворен люка на шнурбодена.

Междувременно проведох разговори с представители на Министерство на културата и Съюза на артистите, които откликнаха и се ангажираха да намерят пътища за осигуряване на спешен ремонт.

28 юни 2023                                                                Петко Койчев,

Габрово                                           Директор на ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Предишна публикация
Второ издание на Летен театрален форум в Габровския театър

Второ издание на Летен театрален форум в Габровския театър

Виж повече
Следваща публикация
Зрелищен показ за финала на Летен театрален форум 2 в Габрово

Зрелищен показ за финала на Летен театрален форум 2 в Габрово

Виж повече