Преминете към съдържанието

Новини

77 билета по 7 лева за  сезон 77 на театъра

77 билета по 7 лева за сезон 77 на театъра

На 10 октомври 2022 година ще отбележим 77 години от първото професионално театрално представление на габровска сцена, което е и началото на историята на Драматичния театър в града. През 1945 г. първата премиера на сцената на театъра е „Хъшове“ от Иван Вазов.

Затова с анонсирането на програмата ни за месец октомври обявяваме, че първите 77 закупени билета от касата на театъра за октомврийските представления са на цена от 7 лв*. Програмата ни можете да разгледате тук.

А за честването на нашата 77-годишнина сме поканили гости от Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив. Те ще представят спектакъла „Майстори“ по пиесата на патрона ни Рачо Стоянов с режисьор Асен Шопов. Пиесата, превърнала се в една от класиките на българската драматургия, разглежда темата за красотата и  творческата сила и вдъхновение, преплетени в неотделима цялост. Дълбоко залегналият мотив в българския бит за жената, чиято красота и благодетел се превръщат във вдъхновение за твореца, но и се дават в жертва в името на творението, е водещ и в пиесата. Със своята проницателност и фин усет Рачо Стоянов съчетава в „Майстори“ паметта на възрожденското минало с проблемите на модерната личност, която излиза от властта на рода и опитва сама да направлява изборите и живота си.

Сцена от спектакъла „Майстори“

Със съвременния прочит на пиесата ще ни запознаят актьорите Константин Еленков и Явор Бахаров, които влизат в ролята на двамата дърворезбари, съревноваващи се в майсторството си, но и за сърцето на любимата Милкана (Мария Сотирова). Асен Шопов е един от доайените на българския театър, който отново се завръща към пиесата „Майстори“, за да предложи нова гледна точка към нея.

На 28 октомври предстои и премиерата на „Войната на Микеланджело“ от Анна Петрова с режисьор Петринел Гочев. Съвсем скоро ще ви разкажем и подробности за спектакъла.

*С изключение на мюзикъла „Цар Лъв“.

Предишна публикация
МТФ на комедийния и сатиричния спектакъл – Габрово 2023 събира предложения за селекция

МТФ на комедийния и сатиричния спектакъл – Габрово 2023 събира предложения за селекция

Виж повече
Следваща публикация
Театрални багри през октомври

Театрални багри през октомври

Виж повече