Преминете към съдържанието

Новини

Танцуващото тяло и пулсиращите въпроси на успеха

Танцуващото тяло и пулсиращите въпроси на успеха

Танцовите артисти и хореографи Коста Каракашян и Стефани Ханджийска ще представят най-новите си спектакли „Double Bill“ и „SOFT QUESTIONS“ на сцената на габровския драматичен театър. Събитието ще се състои в събота, 5 юни 2021 г., от 19.00 часа на голяма сцена. То е съвместна инициатива на ДТ „Рачо Стоянов“ и пространството за културни и социални събития „ТАМ“.

Стефани Ханджийска в част от спектакъла „SOFT QUESTIONS“, фотограф: Никола Гюлмезов

Зрителите ще гледат първо соловия спектакъл „SOFT QUESTIONS“ на Стефани Ханджийска от 19.00 часа във фоайето на театъра. Чрез него се изследва разбирането ни за същността на успеха и се търсят отговори, които често са по-сложни от това, което ни се иска. Хореографията и изпълнението е на Стефани Ханджийска, музиката е от Think Aloud Ивелин Матеев, ментори са Галина Борисова и Ги Куулс, фотограф е Никола Гюлмезов. Продуцент на спектакъла е фондация „Културни перспективи”.

Стефани Ханджийска в част от спектакъла „SOFT QUESTIONS“, фотограф: Никола Гюлмезов

Веднага след пърформанса започва спектакълът „Double Bill“ – от 20.00 часа на голяма сцена. Той включва две отделни представления – солото „The Effort Trap“ на Коста Каракашян и „Presence <> Absence“ – творческо партньорство между Стефани Ханджийска и полския композитор Михал Кавецки.

„The Effort Trap“ е пърформанс, който изследва напрежението, което си причиняваме докато се опитваме да намерим успеха в очите на хората. Чрез фламенко и съвременен танц, хореографията разглежда стигането до пределите ни на стрес, прегаряне, безпокойство и успех. Изследва как тези сили могат да ни повлияят в свят, който се движи все по-забързано. За да пресъздаде физическите и емоционални състояния, осветлението на пърформанса е вдъхновено от измерването и анализа на пулса на изпълнителя по време на танца. Скоростта на мигащите светлини пресъздава вътрешните физически състояния, като ги проектира в цялото театрално пространство.

Коста Каракашян в част от спектакъла „The Effort Trap“, фотограф: Джо Чианг

Това е един от малкото проекти на Коста Каракашян, в които той изпълнява собствената си хореография, създадена в съавторство с Мелинда Маркес. Музиката е от Антоан Асайе, костюм – Рейд Бартолемю, осветление – Триша Толивър и Гай дьо Ланси, технически съветници са ЛаЖуне Макмилън и Кийра Чанг, фотограф е Джо Чианг. Танцовата миниатюра е осъществена с подкрепата на Milstein Center Movement Lab.

Коста Каракашян в част от спектакъла „The Effort Trap“, фотограф: Джо Чианг

„The Effort Trap“ е дипломният спектакъл на артиста, представен за първи път на дипломния концерт на катедра „Танц“ на Колумбийския университет – Barnard College през 2019 г. По думите на Коста Каракашян, представлението е родено от забързания живот в Ню Йорк и личното му усещане за безкрайна тежест. За да го създаде като хореография, се е подготвял година и половина в изучаването на фламенко.

Стефани Ханджийска в част от спектакъла „Presence <> Absence“, фотограф: Камила Грийнуел

Соловото представление „Presence <> Absence“ на Стефани Ханджийска също е нейният дипломен спектакъл от завършването ѝ на Лондонското училище по съвременен танц (London Contemporary Dance School). То е съвместен проект с Михал Кавецки – един от най-успешните възпитаници на Училището за музика и драма Guildhall (Guildhall School for Music and Drama) в Лондон. Чрез него артистката изследва въздействието на музиката върху тялото и превръщането му в звукова вълна в пространството, когато музиката се отдръпне. Хореографията и изпълнението са на Стефани Ханджийска, музика – Михал Кавецки, костюмите са дело на Франсиз Морис и Ана Крийли, осветление – Майкъл Манион, фотограф е Камила Грийнуел.

Стефани Ханджийска в част от спектакъла „Presence <> Absence“, фотограф: Камила Грийнуел

„Presence <> Absence“ e представен премиерно в лондонския театър „The Place“ – дом на Лондонското училище по съвременен танц, през декември 2019 г. Селектиран е за престижния британски фестивал Dance Umbrella 2020.

За първи път спектакълът „Double Bill“ е представен пред българската публика през април тази година в ДНК – пространството за съвременен танц и пърформанс. Разпространението на спектаклите „SOFT QUESTIONS“ и „Double Bill“ се извършва с подкрепата на Министерство на културата.

Коста Каракашян и Стефани Ханджийска в част от спектакъла „Double Bill“

Коста Каракашян е режисьор, хореограф и танцов артист, завършил „Танц” в Колумбийския университет в Ню Йорк и „Права на човека“ в Глобалния кампус по права на човека във Венеция. Проектите му изследват развиването на емпатия в обществото ни чрез танц, кино и преподаване. Като танцьор и хореограф работи в България, Канада, Германия, Норвегия, Виетнам, Япония и САЩ. Един от последните му проекти е танцовият филм „Поглед от ръба” в партньорство със Стефани Ханджийска. Хореографията му е представяна от Columbia Ballet Collaborative, Ню Йорк и балет „Арабеск“, София. Работата му е медийно отразявана от The Guardian, Elle, them, GLAAD и Свободна Европа.

Стефани Ханджийска е режисьор, хореограф, танцов артист и магистър по хореография от London School of Contemporary Dance, 2020. Автор е на танцови спектакъли, интересува се от темите за успеха в съвременното общество, труда и националната идентичност. Творбата ѝ „Йон (пиеса за осиновените)” е номинирана за ИКАР за съвременен танц през 2017 г. Представленията ѝ са показвани в България, Великобритания, Виетнам и Египет. През 2019 г. режисира първия си филм „Поглед от ръба“ (в сътрудничество с Коста Каракашян), чиято премиера предстои на фестивала ART HORIZONS 2021. Работи в България и Лондон, Великобритания.

ТАМ е пространство за културни и социални събития, създадено от сдружението VT EVENTS – официално регистрирано през 2012 г. във Велико Търново. Основната  му цел е насърчаване на развитието на съвременните форми на изкуство и култура, както и гражданското участие в културния и социалния живот на града. През годините сдружението установява широка  партньорска мрежа с местни и международни културни институции, неправителсвени организации и индивидуални артисти.

Предишна публикация
Габровският театър стана място за „Училищни чудеса“

Габровският театър стана място за „Училищни чудеса“

Виж повече
Следваща публикация
През юни в театъра и около него!

През юни в театъра и около него!

Виж повече