Преминете към съдържанието

Новини

Представят „Под игото – 1894-та“ с обновен актьорски състав в деня на Априлската епопея

Представят „Под игото – 1894-та“ с обновен актьорски състав в деня на Априлската епопея

Габровският драматичен театър ще отбележи 146 години от избухването на Априлското въстание с постановката „Под игото – 1894-та“ на режисьора Петринел Гочев. Събитието ще се състои на 20 април 2022 от 19.00 часа на голяма сцена. За първи път ще бъде представен обновеният актьорски състав. В спектакъла ще участва Марио Василев, който е един от най-новите членове на габровската трупа. Завършил е НАТФИЗ в класа на проф. д-р Ивайло Христов през 2021 г.

Сцена от спектакъла „Под игото – 1894-та“

Мащабната продукция е създадена по новата българска пиеса „Под игото – 1894-та“ с автор Гергана Змийчарова. Драматургичният текст е специално написан за отбелязването на 75-годишнината на театъра през октомври 2020 г. Освен на текста, Змийчарова е автор на плаката и мултимедията. В постановъчния екип влизат сценографът и костюмографът на спектакъла Гергана Лазарова-Рънкъл, хореографът Светлана Цвяткова и фотографът Росина Пенчева. Музиката е специално написана от студио „Елисей“.

Сцена от спектакъла „Под игото – 1894-та“

Участват актьорите от трупата на ДТ „Рачо Стоянов“: Надежда Петкова като Съба Вазова, Димо Димов като Тодор Чипев и Бойчо Огнянов, Стоян Руменин като Иван Вазов, Таня Йоргова като Нонка Чипева, Рада Госпожина и актрисата от първата трупа на Народния театър – Екатерина Златарева, Петко Петков като Иван Гешов, Светослав Славчев като Михалаки Георгиев, Любен Попов като Ян Мърквичка, Найден Банчевски като Антон Митов, Анатолий Ставрев като Иван Шишманов и Киряк Стефчов, Гордан Коев като Иван Карастоянов и Марио Василев като актьора от първата трупа на Народния театър Иван Попов.

Сцена от спектакъла „Под игото – 1894-та“

В част от сцените се включват деца и младежи от местната театрална школа „Котешката къща“: Валентин Петров, Адриана Кънева, Виктория Витанова, Ивет Симеонова, Йонислава Дончева, Мария Иваничкова, Мая Дянкова, Мелани Борисова и Николет Иванова.

Сцена от спектакъла „Под игото – 1894-та“

В сюжетната линия на „Под игото – 1894-та“ се преплитат три основни пласта, които се развиват като отделни картини на сцената. Основната история се върти около трудностите при първото издание на романа „Под игото“ от Иван Вазов като самостоятелна книга. Следват преки и ненатрапчиви кореспонденции от сюжета на романа, както и откъси от спомените на майката на писателя Съба Вазова. Освен авторовата фикция, пиесата се базира на документални проучвания и предишни литературни изследвания върху творчеството на Вазов.

Сцена от спектакъла „Под игото – 1894-та“

Режисьорът Петринел Гочев не изневерява на стила си да включи много и разнообразни визуални средства, мултимедия и кинематографични похвати. Сценичното пространство е умело уплътнено по хоризонтала и вертикала, за да пресъздаде множество картини, които се случват в затворени или улични пространства. Декорите са експресивни, минималистични и стилистично обрани. В тях няма нищо натоварващо и превземащо зрителското поле. Сцените са интензивни и бързо променящи се между външно и вътрешно, заемки от сюжета на романа, откъси от историческия разказ на Съба Вазова.

Сцена от спектакъла „Под игото – 1894-та“

Многопластовият разказ на драматургичния текст не тежи на сцената, а смислово я обгръща. Паралелно вървят три истории, които метафорично напомнят за минало, настояще и бъдеще. Позоваването на исторически факти засилва зрителското усещане за автентично случващото се действие на сцената.

Сцена от спектакъла „Под игото – 1894-та“

„Под игото – 1894-та“ ще ви върне в следосвобожденското време на младата българска държавност. Време на противоречия между -фили и –фоби, на преданост и отрицание към едни или други. Време на приобщаване към европейската модерност и търсенето на начини за икономически, социален и културен възход. Ще се потопите в бурни борби на буйни характери, водени от амбиция, желания, неотстъпчивост. Ще гледате спектакъл, в който националната ни идентичност и душевност се разкриват през историческата памет и литературното творчество.

Сцена от спектакъла „Под игото – 1894-та“

С тази постановка са отбелязани също 170-годишнината от рождението на Иван Вазов, 160 години от обявяването на Габрово за град – чествани през 2020 г., както и 100-годишнината от кончината на Иван Вазов, почетена през 2021 г. Партньори в осъществяването на театралния проект са Националният литературен музей заедно с къщата музей „Иван Вазов“ в София, къщата музей „Иван Вазов“ в Сопот и Регионален исторически музей – Габрово.

Предишна публикация
„Соло акт“ фест приключи с три специални извънредни награди

„Соло акт“ фест приключи с три специални извънредни награди

Виж повече
Следваща публикация
За честта на безсмъртните приятели

За честта на безсмъртните приятели

Виж повече