Преминете към съдържанието

Новини

Международният фестивал „Соло Акт“ в Габрово посреща български и чужди актьори

Международният фестивал „Соло Акт“ в Габрово посреща български и чужди актьори

В Габрово се подготвят за VIII-то издание на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“, който ще се проведе от 7 до 11 ноември 2021 г. Форумът е наследник на досегашния фестивал на спектаклите с един актьор „BGMOT“, с изцяло променена визия и ново име. Организатор на събитието е Драматичен театър „Рачо Стоянов“, който обещава да представи на публиката най-доброто от моноспектаклите през последните две години.

Участниците във фестивала са Държавен куклен театър – Пловдив, Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен, Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково, Народен театър „Иван Вазов“, „Николаевския академичен художествен руски драматичен театър“ от Украйна, Драматичен театър – Пловдив, актьорът Александър Валериев с моноспектакъл под режисурата на Николай Гундеров, както и домакините от ДТ „Рачо Стоянов“.

С премиера на моноспектакъла „Хомеопатия за душата“ габровският театър ще открие събитието на 7 ноември от 19.00 часа на голяма сцена. Постановката е дело на Димитър Иванов – Капитана и Емил Йорданов в партньорство с „HashtagSTUDIO“. В главната роля ще видим Димитър Иванов – Капитана и куклата Бай Тъньо – едни от най-известните представители на жанра „стендъп комедия“ у нас. Актьорът Димитър Иванов – Капитана подготвя „специално“ стендъп комедийно шоу, в което разговорът ще бъде откровен, забавен, сатиричен за всичко, което ни се случва: от душата до тялото с чужда помощ и приятелска благословия.

Димитър Иванов – Капитана и куклата Бай Тъньо

Преди официалното откриване на 7 ноември, фестивалната програмата ще започне с детския моноспектакъл „Не си търси белята“ от 12.00 часа, същия ден, на голяма сцена в ДТ „Рачо Стоянов“. Постановката е на Държавен куклен театър – Пловдив и е подходяща за деца от 3 до 9 години. Автор е Александър Михайлов, режисьор – Ваня Иванова, с участието на Ивелин Николов.

Международният фестивал на монодрамата „Соло акт“ ще се проведе на сцените на габровския драматичен театър, Държавен куклен театър-Габрово и спортна зала „Орловец“. В рамките на пет дни, от 7 до 11 ноември, публиката ще гледа актьорите Димитър Марков в „Лазарица“, Христо Шопов в „Не е за телефон“, Александър Валериев в „Писмо от съветско другарче“, Христо Мутафчиев в „Плач на ангел“, украинския актьор Андрей Карай в „Изповед“ и Камен Донев в „Лекция 3: за силата на словото“.

Габровският театър ще участва с второ представление – „Мечтата на Наташа“ – моноспектакъл на Поля Йорданова. За тази роля тя е отличена с „ИКАР 2021“ в категория „дебют“ и наградата „най-добра актриса“ от XII-я Международен фестивал „МоноАкт“ в Печ, Косово, 2020 г.

Поля Йорданова в сцена от спектакъла „Мечтата на Наташа“

Лабораторията в габровската МБАЛ „Тота Венкова“ ще съдейства на зрителите на фестивала да бъдат тествани от 16.00 до 18.00 часа в дните на събитието от 7 до 11 ноември.

Предишна публикация
Драматичен театър „Рачо Стоянов“ остава отворен!

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ остава отворен!

Виж повече
Следваща публикация
Отменят международния фестивал „Соло Акт“ в Габрово за догодина

Отменят международния фестивал „Соло Акт“ в Габрово за догодина

Виж повече