Преминете към съдържанието

Новини

Габровският театър с две постановки на софийска сцена

Габровският театър с две постановки на софийска сцена

Габровският драматичен театър ще представи две постановки на режисьора Васил Дуев-Тайг на софийска сцена. Това са най-новите спектакли на режисьора, създадени с габровската трупа, чиито премиери се състояха през юли и декември 2020 г. Първото гостуване на ДТ „Рачо Стоянов“ ще бъде на 19 юли с представлението „Лейтенант Густл. Да обичаш живота“. То ще бъде на сцената на Театрална работилница „Сфумато“ от 19.00 часа.

Тони Христова, Любен Попов, Адриана Димова и Магдалена Славчева в сцена от спектакъла „Лейтенант Густл. Да обичаш живота“

Постановката е създадена по новелата „Лейтенант Густл“ от Артур Шницлер. Определян е от изследователите като проницателен аналитик и познавач на човешката психика, ироничен наблюдател на обществените процеси от края на XIX и началото на ХХ век. Шницлер е един от най-значимите представители на художествения стил Виенски сецесион.

Адриана Димова, Любен Попов, Магдалена Славчева иТони Христова в сцена от спектакъла „Лейтенант Густл. Да обичаш живота“

Режисьорската провокация разкроява текста на австрийския писател във философско вглеждане и екзистенциално надсмиване спрямо амбициите ни. Спектакълът е покана за преосмисляне на обърканите ни мисли, подменените ни представи за чест, дълг, достойнство, смисъл и истина. Участват актьорите Любен Попов, Магдалена Славчева, Адриана Димова, Тони Христова и Найден Банчевски. Музикалният подбор и оформление са дело на Васил Дуев-Тайг. Снимките от спектакъла са на Меглена Златева.

Любен Попов и Адриана Димова в сцена от спектакъла „Лейтенант Густл. Да обичаш живота“

Второто гостуване на габровския театър ще бъде на 21 юли с представлението „Иванка Курвоазие на три морета“. То ще се състои на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ от 21.00 часа. Спектакълът е направен по текстове на популярната в социалните мрежи авторка Иванка Курвоазие, а сценичната им адаптация е дело на режисьора. Участват актьорите Силвия Боева, Адриана Димова, Магдалена Славчева, Тони Христова и Найден Банчевски.

Силвия Боева в сцена от спектакъла „Иванка Курвоазие на три морета“

„Иванка Курвоазие на три морета“ е амалгама между политическа сатира, хаплива самоирония и откровена равносметка за живота и всичко, което ни се случва докато си правим други планове. Зрителите се изправят пред бърз преглед на събитията от прехода. Знакови имена от политическия и обществен живот напомнят за подменени очаквания, преформатирани надежди и несъстояли се обещания. Ще се върнете назад във времето преди и след деветдестте години на ХХ век. Ще си спомните за младенческата възраст на нашата демокрация, за собствената си младост и за безвъзвратно отлетелите ви мечти. С този спектакъл режисьорът Васил Дуев-Тайг ще ви накара да се вгледате в живота като в най-добрия капитал, с който някога ще разполагате.

Тони Христова, Адриана Димова, Магдалена Славчева и Силвия Боева в сцена от спектакъла „Иванка Курвоазие на три морета“

Гергана Лазарова-Рънкъл помага със сценографски решения по визията, костюмите и организацията на сценичното пространство. Хореографията е поверена на Светлана Цвяткова. Музикалното оформление е направено от режисьора, като е използвана музика от 90’те години на XX век, както и авторска музика от Ян Руменин. Фотограф на спектакъла е Росина Пенчева. Част от постановъчния екип също участва в някои от сцените: Снежана Бенчева, Даниела Георгиева, Валери Радев и Нено Цанков.

Адриана Димова, Тони Христова, Магдалена Славчева и Найден Банчевски в сцена от спектакъла „Иванка Курвоазие на три морета“

През март тази година представлението „Иванка Курвоазие на три морета“ гостува на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“. Постановката „Лейтенант Густл. Да обичаш живота“ ще бъде представена за първи път пред публиката в София.

Предишна публикация
Народният театър с две култови постановки в Габрово

Народният театър с две култови постановки в Габрово

Виж повече
Следваща публикация
Студентска „суматоха“ на габровска сцена

Студентска „суматоха“ на габровска сцена

Виж повече