Преминете към съдържанието

Новини

Габровската „Свекърва“ с представления в Казанлък и Сопот

Габровската „Свекърва“ с представления в Казанлък и Сопот

С две представления на „Свекърва“ габровският театър ще гостува в Казанлък и Сопот. Първото ще бъде на 29 септември 2021 г., от 19.00 часа на сцената на Дома на културата „Арсенал“ в Казанлък. Второто ще се състои на 30 септември, от 19.00 часа в НЧ „Иван Вазов – 1871“ в Сопот.

Сцена от спектакъла „Свекърва“

Спектакълът на реж. Петринел Гочев е създаден по едноименната комедия на Антон Страшимиров. Представлението е съвременен прочит на класическото произведение без да се разграничава от текста или да променя авторовия замисъл. Това не ограничава потенциала на режисьора Петринел Гочев да изведе на преден план скритите и недооценени послания на текста, психологическите наблюдения на Страшимиров върху българския бит и нрави от началото на ХХ век. Чрез експериментаторския си и новаторски похват, режисьорът повдига въпросите дали и доколко всъщност сме по-различни от героите в „Свекърва“, надделя ли сме еснафските си стремежи и меркантилни очаквания, превръща ли се съвременния човек все повече в консуматор и колекционер на материалното вместо търсач на духовното?

Сцена от спектакъла „Свекърва“

В постановката участват актьорите от габровската трупа Надежда Петкова като свекървата Костанда, Стоян Руменин като Велчо-Свилен, Димо Димов като Баба Неделя, Поля Йорданова като Дечка, Петко Петков като Павел Кереков, Любомира Башева като Госпожа Керекова, Адриана Димова като Дафинка, Найден Банчевски като Поручик Дойчинов и Доктора. Гинка Дичева освен като помощник-режисьор на спектакъла, се изявява на сцената в ролята на Слугинята.

Сцена от спектакъла „Свекърва“

Темата за родствените отношения и семейните ценности е смело преосмислена от режисьора и подадена на актьорите. Те извеждат най-ярките ѝ черти, маркиращи националните ни особености. Това, което става в дома и семейството, е откровено отражение на обществото – негова най-фина и изкристализирала проекция на борби и страсти за власт и надмощие. Комедийният заряд, породен от битките между снаха и свекърва, ни помага да осъзнаем собствените си слабости, да се надсмеем над ограниченията, които сами си поставяме.

Сцена от спектакъла „Свекърва“

В постановъчния екип влизат художникът Даниела Николчова, композиторът Ян Руменин, хореографът Светлана Цвяткова, фотографът Росина Пенчева и авторът на плаката Гергана Змийчарова.

 „Свекърва“ на реж. Петринел Гочев е носител на две награди от XI-я театрален фестивал „Хомо луденс“ в украинския град Николаев през 2019 г. Спечелените отличия са „за постижение в театралното изкуство“ и „за сценография и костюми“. През 2020 г. постановката е номинирана за театралните награди за хумор и сатира „Златен кукерикон 2020“ в категорията „спектакъл“.

Сцена от спектакъла „Свекърва“

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ за втори път поставя класическата българска комедия. Първата постановка на „Свекърва“ на габровска сцена се случва през сезон 1952/1953 г. под режисурата на Радич Радичев.

Предишна публикация
Издаването на „Под игото“ – на предела на историята и литературата

Издаването на „Под игото“ – на предела на историята и литературата

Виж повече
Следваща публикация
Габровският театър представя страната на театрален фестивал в Украйна

Габровският театър представя страната на театрален фестивал в Украйна

Виж повече