Skip to content

News

Театрални багри през октомври

Театрални багри през октомври

Като отронен лист септември полетя от дървото на живота ни и сега преди да отлети октомври е време да го оцветим в краски.

Не се бавим и започваме още на 4 октомври с откриването на Европейския фестивал на пътуващия театър – гр. Сливница, което се пада на нас. Гостуваме на фестивала със спектакъла ни „Салиери“.

На 5 октомври „Любовни истории“ ще звучат на габровска сцена за първи път от няколко месеца. Ако още не сте гледали този низ от забавни и романтични разкази, сега е времето да попълните този пропуск.

Таня Йоргова и Найден Банчевски в „Любовни истории“

Не без вълнение и гордост очакваме датата 10 октомври, когато ще отбележим 77 години от първата премиера с професионална трупа, и 93 години от създаването на театъра. В паметната 1945 година спектакъла „Хъшове“ от Иван Вазов и реж. Стефан Гъдуларов е първото представление, изиграно от професионална актьорска трупа.

С работата си не само през този ден отдаваме почит на всички трудили се и творили преди нас в театъра ни, защото не бихме били тук днес, ако те не бялха изградили пътя, по който да стигнем.

30 години след създаването на театъра той получава името, което остава и до днес „Рачо Стоянов“. С признание носим името на дряновския литератор и за честването на нашия рожден ден сме поканили гост спектакъла на ДТ – Пловдив „Майстори“ (от Рачо Стоянов, реж. Асен Шопов). Пиесата, превърнала се в една от класиките на българската драматургия, разглежда темата за красотата и  творческата сила и вдъхновение, преплетени в неотделима цялост. Със съвременния прочит на пиесата ще ни запознаят актьорите Константин Еленков и Явор Бахаров, които влизат в ролята на двамата дърворезбари, съревноваващи се в майсторството си, но и за сърцето на любимата Милкана (Мария Сотирова).

Предстоят ни и пътувания по сцените в страната. На 14 октомври ще представим „Вечеря с приятели“ в Божурище. А на 21 октомври „Иванка Курвоазие на три морета“ ще се вихри в Ялта Арт в София.

На 12 октомври можете да гледате спектакъла „Трудни за обичане“ с участието на Мария Сапунджиева отново в Габрово след многобройните му гостувания по сцените в страната. Заповядайте, за да станете част от една история за избора и отношението към живота, представена с много топлина и човечност.

През октомври  отново стартираме и нашата инициатива „Съботни приключения в театъра“. Както знаете, за нея каним на гости незабравими спектакли за деца, в които деца и родители могат да прекарат интересни и сплотяващи часове в театъра.

На 15 октомври ни гостува Държавна опера – Варна с мащабната си продукция „Цар Лъв“. Любимата на поколения семейства история е пресъздадена в красив и завладяващ мюзикъл с музика на живо и се превръща в незабравимо семейно преживяване.

Сцена от мюзикъла „Цар Лъв“ на Държавна опера – Варна.

На 22 октомври пристигат колегите от ДКТ – Шумен и ще донесат за децата още едно съботно приключение с „Фокуси в куфар“. Същата вечер за възрастните предлагаме най-новото заглавие от репертоара на театъра в Шумен – комедията „Бурунданга“ от известният драматург Жорди Галсеран.

На 24 октомври „Мечтата на Наташа“ отново ще бъде споделена от Поля Йорданова и каним младежката ни публика на театър с темите и проблемите, които ги вълнуват.

на 28 октомври очакваме с нетърпение премиерата на „Войната на Микеланджело“. Спектакълът по пиесата на Анна Петрова с режисьор Петринел Гочев се впуска в света на гения за пореден път. В тази постановка, както подсказва заглавието, в центъра е Микеланджело Буонароти. По-долу ли е изобразителното изкуство от скулптурата? Сблъсъкът между Кардинал Ровера (за ролята специално гостува Веселина Михалкова) и Микеланджело (Димо Димов) отеква под свода на Сикстинската капела, докато ръката на гения я изменя всеки ден. А какво ли ръководи тази изключителна ръка? Очакваме ви, за да намерим заедно първи отговорите на тези въпроси.

Петринел Гочев и Димо Димов по време на репетиционния процес на „Войната на Буонароти“.

И за още по-паметен финал на месеца ще изпратим „Жана д’Арк“ да превзема пловдивката сцена.

Докато дните на месеца се нижат като зърна от броеницата на времето, не пропускайте да ги изпълните с красота, хубави емоции и човечност. Посещението на театрални спектакли е един начин да го направите.

Previous Post
77 билета по 7 лева за  сезон 77 на театъра

77 билета по 7 лева за сезон 77 на театъра

Read more
Next Post
Анна Петрова: За да се интересува екип от Микеланджело, се изисква повече от любов към изящните изкуства

Анна Петрова: За да се интересува екип от Микеланджело, се изисква повече от любов към изящните изкуства

Read more