Skip to content

News

„Соло акт“ фест приключи с три специални извънредни награди

„Соло акт“ фест приключи с три специални извънредни награди

В Габрово приключи осмото издание на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“. Събитието се проведе от 2 до 7 април 2022 г. на сцените на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Държавен куклен театър – Габрово, зала „Възраждане“ и спортна зала „Орловец“.

За първи път два журиращи състава – на експертите и на журналистите, определиха носителите на наградите. Професионалното жури от театроведи и експерти в областта на културата присъди шест приза в пет категории. Отличени актьори за женска и мъжка роля в категорията  „Изкуството на актьора в моноспектакъла“ са: Йорданка Стефанова за превъплъщението ѝ в „Хроника на едно убийство“, реж. проф. Ивайло Христов и Александър Валериев за ролята му в „Писмо до съветско другарче“, реж. Николай Гундеров.

Статуетки със символа на фестивала “Соло акт”, фотограф: Радослав Първанов

Наградата „Изкуството на режисьора в моноспектакъла“ грабна актьорът Милко Йовчев. Журито я присъди за режисирането му на публиката по време на спектакъла „Списък на всички страхотни неща“. Актьорът я посвети на режисьора на спектакъла – Боряна Йовчева.

Актьорът Милко Йовчев с награда за режисура, фотограф: Радослав Първанов

Отличиха Майа Петрова в категорията „Изкуството на художника в моноспектакъла“. Призът е за сценографията ѝ в детския куклен спектакъл „Не си търси белята“ на реж. Ваня Иванова.

Наградата за музика в категорията „Изкуството на композитора в моноспектакъла“ отиде при Милен Апостолов за работата му в постановката „Полетът на къртицата“.

Петко Койчев – директор на габровския театър, прие наградите от името на отличените творци, отсъстващи от церемонията, снимка: Меглена Златева

Призът „най-добър спектакъл“ журито присъди на постановката „Плач на ангел“ от Стефан Цанев. Моноспектакъл на актьора Христо Мутафчиев и режисьора Стоян Радев. Наградата обяви и връчи кметът на Габрово Таня Христова.

Кметът на Габрово обяви наградата “Най-добър спектакъл” за постановката “Плач на ангел”, фотограф: Радослав Първанов

Всеки от отличените творци получи статуетка със символа на фестивала – петел, и парична сума в размер на 700 лв., осигурена от местни фирми, спонсорирали „Соло акт“. Наградените представители на държавни културни институти ще получат допълнителна парична сума за участието си от Министрество на културата. „Соло акт“ е вписан в Методиката на министерството за разпределяне на средствата от Закона за закрила и развитие на културата.

Актьорът Светослав Славчев обявява носителите на наградите от актьора Димитър Маринов, фотограф: Радослав Първанов

Специалната награда от актьора Димитър Маринов спечелиха младите творци Иванка Шекерова и Ивелин Николов. Те ще участват в майсторския му клас „Актьорска академия за екранни изкуства“, който ще се проведе тази есен в София. Участието им се поема с пълна стипендия от Димитър Маринов и със съдействието на Съюза на артистите в България. Експертното жури отличи играта на Иванка Шекерова в моноспектакъла ѝ „Провинциални истории“ и превъплъщението на Ивелин Николов в детския куклен спектакъл „Не си търси белята“. Известният в Холивуд български актьор лично избра габровския театър и фестивала „Соло акт“, където дари двете места за участници в майсторския му клас.

Актрисата Иванка Шекерова с наградата от Димитър Маринов – участие в майсторския му клас, фотограф: Радослав Първанов

Алтернативното жури на журналистите връчи наградата „Гласът на медиите“ на моноспектакъла „Полетът на къртицата“ на Полина Христова и режисьорката Веселка Кунчева. Чрез гласуване публиката избра за свой фаворит постановката „Хомеопатия за душата“ на Димитър Иванов-Капитана и Емил Йорданов. Те спечелиха наградата „Гласът на публиката“ с общо 81 гласа от всички зрители, посетили форума през шестте дни.

Още една извънредна награда беше присъдена на осмото издание на „Соло акт“. Габровските театрали отличиха актьора Андрей Карай и спектакъла му „Изповед“ с реж. Сергей Павлюк. Продукцията на Николаевския драматичен театър от Украйна не участва в конкурсната програма, поради невъзможността на актьора да напусне страната си. Публиката го гледа на видеозапис. Инициатори на специалната награда са Държавен куклен театър – Габрово и Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Тя е израз на подкрепа към актьора, Николаевския театър и Украйна.

Петко Койчев – директор на габровския театър връчва наградата за Андрей Карай на Людмила Оспадова – театровед от Николаевския театър от Украйна и част от експертното жури, фотограф: Радослав Първанов

Програмата на „Соло Акт 2022“ представи общо 13 постановки, от които 12 гостуващи на габровска сцена. От тях две бяха чуждестранни – от Украйна и Република Косово. Във фестивала участваха Народен театър „Иван Вазов“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, Държавен куклен театър – Пловдив, Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен, Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково, Театър „Криле“, Puppet’s Lab, „МаскАрт“ – Пловдив, Николаевският академичен художествен драматичен театър от Украйна, Ментор Зумберай от Република Косово и ДТ „Рачо Стоянов“, който е организатор на събитието.

Кметът на Габрово Таня Христова заедно с журиращите състави на експертите и на журналистите, фотограф: Радослав Първанов

Кметът на Габрово Таня Христова и директорът на габровския театър Петко Койчев официално закриха осмото издание на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“. Събитието се осъществи с подкрепата на Министерство на културата и Община Габрово.

Previous Post
Актьорът Димитър Маринов дарява две награди на участници в “Соло акт” фест

Актьорът Димитър Маринов дарява две награди на участници в “Соло акт” фест

Read more
Next Post
Представят „Под игото – 1894-та“ с обновен актьорски състав в деня на Априлската епопея

Представят „Под игото – 1894-та“ с обновен актьорски състав в деня на Априлската епопея

Read more