Skip to content

News

„Соло акт“ фест представя две постановки от чужбина

„Соло акт“ фест представя две постановки от чужбина

Международният фестивал на монодрамата „Соло акт“ в Габрово ще представи най-новите спектакли от страната и чужбина. От общо 13 представления, 11 са гостуващи, а две от тях са чуждестранни. Събитието ще се проведе от 2 до 7 април 2022 г. на четири сцени в града. То ще бъде изцяло с конкурсен характер. За първи път освен професионално жури от експерти в областта на театъра и културата, ще има алтернативно жури на медиите. Двата журиращи състава няма да работят в условията на конкуренция помежду си, а ще се допълват в преценката си за представените спектакли.

Професионалното жури ще определи носителите на награди в пет категории, а алтернативното ще връчи една награда, различна от тези на експертите. Публиката също няма да остане безучастна, а ще определи своя фаворит сред постановките чрез гласуване.

Фестивалът „Соло акт“ е част от културния календар на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, който е и негов организатор. Освен билети за представленията, публиката може да си закупи фестивална карта за всички спектакли от програмата. Тя ще им даде предимство при избора на зрителски места. Интерес представлява въведения билет за подкрепа на фестивала. Събраните средства чрез този билет ще подпомогнат провеждането на събитието.

Какво може да гледа публиката в последните три дни на фестивала? След украинското представление „Изповед“ на 4 април, второто чуждестранно участие ще е от Република Косово. Постановката „Сънищата на Хамлет“  ще бъде на 5 април от 18.00 часа на сцената на Държавен куклен театър – Габрово. Това е моноспектакъл на Ментор Зумбераж – режисьор и актьор в представлението, по текста на Нина Мазур и по мотиви от трагедията „Хамлет“ на Шекспир. Сценографията и костюмите са на Зени Балазхи, музиката е от Андин Рандобрава, а помощник-режисьор е Мирак Зумбераж. Продукцията е на Театрално-филмова къща „AKT&ITI Center“ от Прищина. Организаторите на събитието ще осигурят превод чрез субтитри на чуждестранните представления.

Сцена от спектакъла “Сънищата на Хамлет”

Същата вечер от 20.00 часа на сцената на габровския драматичен театър започва спектакълът „Лазарица“ от Йордан Радичков. Режисьор и актьор в него е Димитър Марков. Постановката е на Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен. Персонажът на Димитър Марков премисля живота си и всичко, което е станало покрай него. Сякаш извън времето има възможонст да преосмисли битието и парадоксалността на света, разминаването между думи и дела, лицемерие и морал.

Сцена от спектакъла “Лазарица”

В сряда, 6 април, от 18.30 часа в зала „Възраждане“ започва габровският спектакъл „Хомеопатия на душата“. Това е авторски спектакъл на Димитър Иванов – Капитана, който е в стила на стендъп комедиите. Режисурата е на автора и Емил Йорданов. Участват куклите Бай Тъньо и новият герой, тийнейджърът AJ TikTok-a. С остър хумор Димитър Иванов – Капитана обрисува различни аспекти от ежедневието ни, малко известни факти от българската история, политическата реалност, темите и езика, подчинени на „политическата коректност“.

Сцена от спектакъла “Хомеопатия за душата”

Вечерта от 20.00 часа на сцената на габровския драматичен театър започва постановката „Плач на ангел“ на режисьора Стоян Радев по текста на Стефан Цанев. Това е моноспектакъл на Христо Мутафчиев в главната роля. Сценографията и костюмите са на Елица Георгиева, а музиката е от Веселин Митев. Представлението е отличено през 2021 г. с три номинации за наградите „Аскеер“ в категориите „режисура“, „съвременна българска драматургия“ и „водеща мъжка роля“. Печели две от тях – „Аскеер“ за „водеща мъжка роля“ за Христо Мутафчиев и „Аскеер“ за „режисура“ на Стоян Радев. Стефан Цанев е отличен с голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2021”. В „Плач на ангел” един малък човек повдига големи въпроси, разсъждава за  причините за несполуките в живота, търси справедливост, за да стигне до пречистващото осъзнаване за мястото си в света. Продукцията е на Народен театър „Иван Вазов“.

Сцена от спектакъла “Плач на ангел”

В последния ден от фестивала – 7 април, зрителите могат да гледат представлението „Провинциални истории“ от 18.30 часа в зала „Възраждане“. Моноспектакъл на Иванка Шекерова и „МаскАрт“ по текстове на Чудомир. Режисьори на постановката са Лилия Секова и Иванка Шекерова, а музиката е на Боян Гегов. Публиката ще се срещне с образите на местната клюкарка, клетия мъж, който търси начин да угоди на жена си, но никога не успява, „трагедията“ на свекървата, която не може да приеме снахата и комичната среща на един обикновен човек с бюрокрацията.

Сцена от спектакъла “Провинциални истории”

Финал на фестивала ще сложи моноспектакълът „Хроника на едно убийство“. Представлението започва от 20.00 часа на сцената на габровския драматичен театър. Постановката е под режсурата на проф. Ивайло Христов по текста на Ерик-Еманюел Шмит. В ролята влиза Йорданка Стефанова. Сценографията е дело на Марина Янева, а фотограф е Антон Даскалов. Продукцията е на Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Спектакъл за загубата на любовта в живота, самотата и преосмисляне на случайностите, които всеки ден ни носи.

Сцена от спектакъла “Хроника на едно убийство”

Веднага след края на „Хроника на едно убийство“ ще започне официалната церемония по награждаването и закриването на „Соло акт 2022“. Цялата програма на фестивала може да бъде видяна на интернет страницата на габровския драматичен театър.

Previous Post
„Соло акт“ фест превзема Габрово през април

„Соло акт“ фест превзема Габрово през април

Read more
Next Post
Украинската постановка „Изповед“ от „Соло акт“ фест в помощ на бежанците

Украинската постановка „Изповед“ от „Соло акт“ фест в помощ на бежанците

Read more