Skip to content

News

Различните лица на комедията и сатирата по света

Различните лица на комедията и сатирата по света

Обзорната статия за международната съпътстваща програма на XII Международен театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл е написан от Нели Мишева. Тя е студентка в III курс по „Театрознание и театрален мениджмънт“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Паралелно с основната програма организаторите на Международния театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл предоставиха възможността на зрителите да видят на запис и три различни спектакъла от Украйна, Великобритания и Китай, разбира се, в жанра на комедията и сатирата. Смятам тази инициатива за доста полезна както за професионалиста, така и за обикновения зрител, който се интересува от театър. По този начин човек се обогатява, научава нови неща и изобщо – запознава се с театрално изкуство от целия свят, което пък му представя и други интересни гледни точки. Надявам се този културно-театрален обмен да се превърне в постоянна практика на повече места занапред.

      

Първият международен комедиен спектакъл, който публиката имаше възможност да гледа е „Измамнички“ на Николаевски художествен академичен театър, Украйна – театърът, който бе разрушен през септември миналата година и работи в партньорство с Габровския театър от 2021 г. В момента спектаклите в театъра се представят в подземието на сградата. Пиесата е на Наталия Уварова, а режисьор е Евгений Курман. „Измамнички“ е историята на двете приятелки Оля и Юлия, които останали без пукната пара решават да се представят за двойка пред богата американка, която ще им остави наследство. Историята претърпява неочаквани обрати и е пълна с комични ситуации. Спектакълът е динамичен, с колоритни актьори, които създават интересни сценични образи; и носи усещането за едно макар и кратко „бягство“ от страшната действителност, която е около нас.

Хитов британски Шекспиров спектакъл бе прожектиран (благодарение и на стрийминг платформата 7arts.bg)  в рамките на фестивала. Това бе „Веселите уиндзорки“ на Royal Shakespeare Company, режисиран от Флора Лейрд. Спектакълът представлява една осъвременена, но в същото време носеща и духа на времето(това можем да видим по някои от костюмите на актьорите, които носят широки яки типични за Ренесанса) адаптация на текста на Шекспир. Той е пренаписан, мерената реч е заменена със съвременен изказ, което го прави по-достъпен до човека на XXI век. Спектакълът е мащабен, богат на силни актьорски превъплъщения и доказателство, че силният комедиен театър съществува и вълнува както публиката, така и артистите.

В последния ден от фестивала „се пренасохме“ в далечен Китай, за да се запознаем с традиционната китайска опера – един строго специфичен жанр, запазил се и до ден днешен. Тук трябва да спомена и Институт „Конфуций“ – Велико Търново и ВТУ „Кирил и Методий“, благодарение на които се осъществи това съпътстващо събитие. Преди самата прожекция, зрителят имаше възможността да види и презентацията „Клоунът в китайския театър“ (изготвена от Юе Уанг), в която подробно се разказва за различните маски, персонажи и сюжети в китайския театър. Прожектирана бе популярната в Китай опера „Ге Ма“, която разказва сюжета на хитрия слуга Ге Ма (той е нещо като китайския вариант на Арлекин от Комедия дел арте). Този спектакъл беше като едно кратко пътуване до Китай и смятам, че се хареса на публиката.

Previous Post
Да бъдем или не „Глупаци“?

Да бъдем или не „Глупаци“?

Read more
Next Post
Сатирично-социалният експеримент „Една задръстена звезда“

Сатирично-социалният експеримент „Една задръстена звезда“

Read more