Skip to content
Salieri

Repertoire

Salieri

Постановка


Спектакъл на Петринел Гочев по пиесата „Амадеус” на Питър Шафър

Легенда, слух или съдба свързват името на Салиери с това на Моцарт. В спектакъла на Петринел Гочев акцентът е върху Салиери и преживяването на музиката като начин на общение и възхвала на Бог. Божествената дарба да създаваш музикални шедьоври (Моцарт) от една страна и от друга способността да чуваш и разбираш езика на музиката, така както малцина умеят (Салиери) се сливат в непреодолима борба между възторга, опиянението, радостта, завистта и огорчението.

Облечена в бяло, сцената позволява контрастите в чувствата, мислите и действията на Салиери да се откроят и да засияят в пъстър спектър от човешки преживявания. Димо Димов изпълва сценичното пространство с необятни вариации на образите и персонажите, които изплуват от спомените на Салиери и в последните му часове вълнуват съзнанието в опити за равносметка.

На сцената с финес преливат тихи и бурни сцени с болезнена интимност или откровено лицемерие, тишина и звук, хармония и дисонанс.

В спектакъла, благодарение на живите изпълнения на Инес Симеонова, елегантно са вплетени откъси от музикални произведения на най-големите имена в музиката от XVIII и XIX век – Моцарт, Салиери, Хендел, Й. С. Бах и Шопен.

Награди:

Специална награда на журито от Европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница 2022 г.

Награди от Международния фестивал „Хомо луденс“ 2021 – Николаев, Украйна:

* Най добър спектакъл

* Главна мъжка роля за актьора Димо Димов;

* Главна мъжка роля за актьора Димо Димов (алтернативно жури)

Duration

2 hours

Premiered on

Постановъчен екип

Director
Scenographer

Актьори

Dimo Sava Dimov
Tanya Jorgova
Petko Kojchev

Специално участие