Skip to content

News

Две журита ще присъждат награди в „Соло акт“ фест

Две журита ще присъждат награди в „Соло акт“ фест

За първи път два журиращи състава ще присъждат наградите от Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“ в Габрово. Габровският театър, който е организатор на събитието, е поканил петчленно професионално жури от експерти в областта на театъра и културата. Другото жури е алтернативно и в него влизат трима местни журналисти. Двата журиращи състава ще се допълват в преценката си за спектаклите и ще работят независимо един от друг.

„Соло акт“ започва на 2 април 2022 г. с официално откриване от 18.00 часа на сцената на Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Начало ще даде спектакълът „Аз победих“ на режисьорката Ана Батева. В главната роля влиза Мартина Пенева. Постановката е по текста на Ярослава Пулинович. Обявеният в програмата моноспектакъл „Мечтата на Наташа“, също по пиеса на Пулинович, няма да се състои. Зрителите ще имат възможност да видят неговото продължение в представлението „Аз победих“. Историите в двете постановки са независими една от друга. Това, което ги свързва, е темата за възпитанието на децата. Фестивалът ще продължи до 7 април на четири сцени в града: габровския театър, Държавен куклен театър – Габрово, зала „Възраждане“ и спортна зала „Орловец“.

Мартина Пенева в спектакъла “Аз победих”

В състава на професионалното жури влизат театроведите Емилия Илиева и Людмила Оспадова, Алфидин Ахмедов – директор на Държавен куклен театър – Габрово, Иван Христов и Даница Янакиева.

Емилия Илиева е завършила театрознание в НАТФИЗ. Има опит в организирането на Международния театрален фестивал в Сибиу, Румъния. Била е сътрудник към фестивалните бюлетини на Международните театрални фестивали „Варненско лято“ и „Друмеви театрални празници. Нова българска драма“. Работила е като журналист за предаването „Без маски“ по радио „Алма матер“. Работила е в Младежки театър „Николай Бинев“ като младши експерт по маркетинг и реклама.

Людмила Оспадова е драматург и театровед от Николаевския драматичен театър от Украйна. Тя е част от групата жени-бежанци от Николаевския театър, намерили убежище в Габрово.

Алфидин Ахмедов е директор на Държавен куклен театър – Габрово от 2020 г. Завършил е актьорско майсторство за драматичен театър и магистратура по „Мениджмънт в сценичните изкуства“ в НАТФИЗ. Като актьор е работил в Сатиричния театър и в Младежкия театър. Ръководил е „Продажби и маркетинг“ в Музикално-драматичния театър във Велико Търново.

Иван Христов е един от създателите на литературния сайт „Тетрадката“. По образование е историк. Занимава се с поезия и е един от авторите на сайта „Тетрадката“. Даница Янакиева е общински съветник от Общински съвет – Габрово. Има любителски опит от театралните школи. Заместник-председател е на фондация „Габрово – преди и сега”.

Професионалното жури ще определи носителите на шест награди в пет категории. Наградите са: „Изкуството на актьора в моноспектакъла“ – присъжда се за мъжка и женска роля; „Изкуството на режисьора в моноспектакъла“; „Изкуството на художника в моноспектакъла“; „Изкуството на композитора в моноспектакъла“ и „Най-добър спектакъл“. Наградите ще бъдат статуетка с новия символ на фестивала – петел, и парична сума. Международният фестивал на монодрамата „Соло акт“ е вписан в Методиката на Министерство на културата за разпределяне на средствата от Закона за закрила и развитие на културата. Това означава, че наградените представители на държавни културни институти ще получат допълнителна парична сума за участието си във фестивала.

Алтернативното жури на журналистите ще връчи една награда – „Гласът на медиите“. Тяхната преценка ще е независима от избора на професионалното жури.

Публиката също няма да остане безучастна, а ще определи своя фаворит сред постановките чрез гласуване. Тяхната награда ще бъде „Гласът на публиката“. Всички участници във фестивала „Соло акт“ ще бъдат отличени с грамоти.

Цялата програма на събитието може да бъде видяна на интернет страницата на габровския драматичен театър.

Previous Post
Украинската постановка „Изповед“ от „Соло акт“ фест в помощ на бежанците

Украинската постановка „Изповед“ от „Соло акт“ фест в помощ на бежанците

Read more
Next Post
Актьорът Димитър Маринов дарява две награди на участници в “Соло акт” фест

Актьорът Димитър Маринов дарява две награди на участници в “Соло акт” фест

Read more