Преминете към съдържанието
Среща сред цъфналите праскови

Репертоар

Среща сред цъфналите праскови

Кунцю е един от най-старите оперни жанрове в Китай и има над 600-годишна история, като води началото си от династия Мин. По време на династиите Мин и Цин кунцю се превръща в една от най-известните китайски оперни форми и оказва влияние на почти всички останали стилове в страната. Поради това тя се смята за „прародител на редица стилове традиционна китайска опера“.

Музиката в кунцю операта е нежна и мелодична и разполага с богат репертоар. Диалозите са поетични и изтънчени, актьорските движения и жестове – обаятелни, а елементите с бойни изкуства – изумителни. Твърди се, че тази форма на изкуство включва поезия, музика, танц и драма в едно.

На 18 май 2001 г. кунцю операта е сред първите обявени от ЮНЕСКО шедьоври на устното и нематериално наследство на човечеството.

В Габрово Шанхайската кунцю оперна трупа (Shanghai Kunqu Opera Troupe) ще представи пиесата „Среща сред цъфналите праскови“, която разказва историята за изгубената и несподелена любов.

Представлението в Габрово е на 8 юли /понеделник/, в Дом на културата „Емануил Манолов“ от 19:00 часа. Билети може да закупите онлайн от сайта на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ https://dramagabrovo.com/, както и от касата на театъра. В деня на представлението билети ще се продават и на касата на Дом на културата „Емануил Манолов“.

Гостуването на трупата в България се осъществява със съдействието на посолството на Китай, а Габрово е част от турнето ѝ заедно със София, Русе и Велико Търново.

Цената на билетите е 15 лв. Цена на билетите за учащи и пенсионери: 8 лв

Продължителност

1 час и 30 минути мин.