Skip to content

News

„Мяра за мяра“ или с мяра за всичко

„Мяра за мяра“ или с мяра за всичко

Драматичен театър – Ловеч ще представи една от най-новите си постановки „Мяра за мяра“ в Габрово. Представлението ще се състои на 15 февруари 2022 г. от 19.00 часа на голяма сцена в габровския театър. Постановката е на режисьора Крис Шарков и за първи път се поставя от екипа на ловешкия театър. Създадена е по едноименната пиеса на Уилям Шекспир в превод от Валери Петров. Премиерата ѝ се състоя на 7 октомври 2021 г. и с нея беше открит фестивалът „Младите в театъра“ миналата година.

В главната роля е Явор Бахаров като гост-актьор и с участието на актьорите от трупата на Драматичен театър – Ловеч: Любомир Ковачев, Павел Емилов, Боряна Бабанова, Георги Грозев, Ива Кирова, Силвия Чобанова, Явор Костов и Марина Георгиева. В постановъчния екип влизат: Кирил Наумов – сценография и костюми, Георги Георгиев – познат на зрителите от група „Остава“, е автор на музиката в спектакъла, Илона Маринова – хореография, Изабела Манолова – художник на плаката, Сава Драгунчев – консултант по Шекспирова реч.

Сцена от спектакъла “Мяра за мяра”

По думите на режисьора постановката „Мяра за мяра“ изпитва и изследва границите на човешкото, преоткрива мястото на прошката, милостта и любовта в един проблемен и разпуснат свят“. Това е интригуваща история за разбирането „що е власт“ – употребата на власт и злоупотребата с власт, за наблюдението и емоционалната манипулация.

Сцена от спектакъла “Мяра за мяра”

Режисьорът Крис Шарков се придържа изцяло към класическата история на Шекспир. Актьорите запазват езика и типичното звучене на шекспировата реч. Същевременно интерпретецията им на „Мяра за мяра“ е съвременна, близка до света на политическото говорене. Отговорите на въпросите, които те поставят могат да бъдат намерени във всички аспекти от живота на нашето общество.

Сцена от спектакъла “Мяра за мяра”

Класическите теми за любовта, греховността, нравственото и моралното остават актуални и намират своя нов прочит в постановката „Мяра за мяра“. Прочит, който не налага трактовки, а провокира разгръщането на ново смислово поле, в което всеки сам намира своите отговори.

Previous Post
Софийска премиера на постановката “Моби Дик” на сцената на Народния театър

Софийска премиера на постановката “Моби Дик” на сцената на Народния театър

Read more
Next Post
Габровският театър набира участници за Летен театрален форум

Габровският театър набира участници за Летен театрален форум

Read more