24-часов театрален маратон очаква габровци на 29 и 30 септември /ПРОГРАМА/

Първото по рода си събитие в града се организира от „Малка театрална компания“ по случай 10-годишния ѝ юбилей

На 29 и 30 септември в пространствата на габровския Драматичен театър „Рачо Стоянов“ се провежда пилотното издание на 24-часовия маратон с разнообразни театрални форми, наречен „Театър-24“. Поводът за проявата е 10-годишнината от създаването на „Малка театрална компания“, която кани габровци и гостите на града да се включат в своеобразния празник от 18 ч. в петък до 18 ч. в събота. 

Програмата смесва популярни театрални жанрове с такива, които са слабо познати на местната публика. Неделима част от маратона са интерактивните спектакли и атракциони, творчески срещи, ателиета и работилници, в които зрителите могат да се докоснат до магията на театъра. В събитието се включват вече утвърдени театрални формации и индивидуални артисти от цялата страна. Инициативата се реализира в партньорство с  Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и с финансовата подкрепа на програма “Култура” към габровската община. 

Цялата публикация „24-часов театрален маратон очаква габровци на 29 и 30 септември /ПРОГРАМА/“

Зрелищен показ за финала на Летен театрален форум 2 в Габрово

С финален показ на резултатите от ателието „Да изгубиш себе си“ приключи второто издание на Летен театрален форум в Габрово. На 10 юли от 19:00 в Драматичен театър „Рачо Стоянов“, организатор на събитието, се състоя представянето на 10-дневната работа на творческия екип – Веселка Кунчева (режисьор), Мариета Голомехова (сценограф), Милен Апостолов (композитор), Явор Кунчев (хореограф). От 1 юли те работиха заедно с актьорите от трупата на театъра, както и със селектирани актьори, кандидатствали за участие във форума.

Цялата публикация „Зрелищен показ за финала на Летен театрален форум 2 в Габрово“

Изявление на директора на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ по повод състоянието на сградата, собственост на НЧ „Априлов-Палаузов“, в която се помещава театъра

През 2018 г. спечелих конкурса за директор на ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово. Част от концепцията ми включваше установяване на диалог с ръководството на НЧ „Априлов – Палаузов“ в търсене на общо решение на проблема, свързан със сградата, в която театърът е наемател, а именно спешната нужда от основен ремонт.

През 2019 г. с екипа ми организирахме посещение в Габрово на министъра на културата по това време и среща с ръководството на читалището. Получихме уверение, че ще получим финансиране за частичен ремонт.

Тогава се получи разминаване в позициите ни с ръководството на читалището. Едно от основните им възражения бе, че при стартиране на частичен ремонт ще последват предписания от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, които няма да могат да бъдат изпълнени и това ще доведе до затваряне на сградата.

На няколко пъти през годините са водени разговори по темата с Община Габрово, Областна администрация – Габрово, Министерство на културата. Основният проблем, който възпрепятства намирането на финансиране, е собствеността на сградата, която не е нито общинска, нито държавна. По смисъла на закона се води частна (собственост на НЧ „Априлов – Палаузов“).

Въпреки невъзможността да се осигури финансиране на основен ремонт през годините, театърът като наемател извърши козметични ремонти – освежаване на вратите на салона, фоайетата и тоалетните, пребоядисване на пространството около билетната каса, частичен ремонт на аванс сцена, поставяне на нов сценичен килим, преобразуване на подсценичното пространство в камерна сцена Underground (по проект на НФК). През юли 2023 г. е планиран ремонт на сценичния под – заменяне на компрометирани дъски, изцикляне и боядисване.

През 2022 г. тогавашният областен управител инициира серия от разговори, които доведоха до конкретен план за действие:

– сигнализиране на НИНКН за рушащ се паметник на културата;

– инспектиране от НИНКН и изготвяне на доклад за състоянието на сградата;

– издаване на виза за проектиране от Община Габрово и входирането ѝ в НИНКН за съгласуване;

Последващите стъпки би трябвало да бъдат намиране на финансиране за изготвяне на КСС и архитектурен проект от архитект, занимаващ се с паметници на културата, подаване на проекта за целево финансиране към Министерски съвет.

През същата 2022 г. проливен дъжд доведе до активиране на стар теч от вътрешните улуци. Тогава сигнализирахме ръководството на читалището и бяха почистени воронките на улука.

В началото на 2023 г. получих съгласуваната строителна виза от НИНКН и я предадох на ръководството на читалището.

В края на май тази година над града паднаха извънредни количества дъжд. Това доведе до нови сериозни течове на 4 места над сцената. Водата на три от тях директно се стича върху осветителна и озвучителна техника. Бяха направени опити от екипа на театъра да се вземат мерки – да се отвори люка над сцената и да се почистят воронките на шнурбодена. Люкът се оказа компрометиран и не може да се отвори. Опитът за отваряне беше в присъствието на представител на читалището.

Междувременно сигнализирахме Областна администрация – Габрово и Община Габрово за проблема. С помощта на двете институции беше подаден сигнал до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. Беше поискано становище от НИМХ, което удостоверява наличието на прекомерно количество паднали валежи в периода на месец май.

Следващата една седмица се свързах с фотографа Радослав Първанов и той абсолютно безвъзмездно направи обследване на покрива на сградата с дрон. Кадрите показаха изключително лошото състояние на покрива – задръстени воронки, паднали цели части от мазилка и покривни конструкции. Снимковият материал беше предоставен на ръководството на читалището.

На 26 юни два дни преди премиерата на „Специалист по гафове“ отново имаше проливни дъждове, които доведоха до активирането на гореспоменатите четири теча. Бях принуден да уведомя ръководството на читалището за това, че при нанасянето на материална щета на техника, собственост на театъра, ще бъде изискано възстановяването ѝ от наемодателя. А в случай на неразрешаването на проблема ще бъда принуден да прекратя дейност на сцената, което ще нанесе финансови загуби на театъра и няма да бъде изплатен наем за периода, в който не се извършва дейност.

На 27 юни бе проведена среща с ръководството, на която бях информиран, че ще бъде извикан специалист, който да почисти улуците, като за целта ще бъде отворен люка на шнурбодена.

Междувременно проведох разговори с представители на Министерство на културата и Съюза на артистите, които откликнаха и се ангажираха да намерят пътища за осигуряване на спешен ремонт.

28 юни 2023                                                                Петко Койчев,

Габрово                                           Директор на ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Второ издание на Летен театрален форум в Габровския театър

Тази година актьорското ателие ръководи Веселка Кунчева с екипа си. Канят публиката на показ с вход свободен на 10 юли

От 1 до 10 юли Габрово отново се превръща в средище на театралните творци. Второто издание на Летен театрален форум ще събере на една сцена актьорската трупа на ДТ „Рачо Стоянов“ с 15 млади актьори. Те ще работят заедно с Веселка Кунчева и екипа ѝ – Мариета Голомехова, Явор Кунчев, Милен Апостолов. Ателието е вдъхновено от романа „Портретът на Дориан Грей“ от Оскар Уайлд и е озаглавено „Да изгубиш себе си“. Oще на 10 юли габровските зрители ще могат да проследят представянето на резултатите от 10-дневната работа.

Цялата публикация „Второ издание на Летен театрален форум в Габровския театър“

„Специалист по гафове“ закрива сезона в театъра

На 28 и 30 юни 2023 г. в Габрово ще се състои последната за сезона премиера на Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Спектакълът „Специалист по гафове“ е комедия, режисирана от Николай Гундеров и създадена по пиеса на френския комедиограф Франсис Вебер. 

Какво се случва когато един професионален убиец и един аматьор самоубиец се срещнат? Съдбите им са заложени на една и съща карта, на която всяка ситуация е предпоставка за гаф. А всяка неудача води след себе си друга и то още по-голяма. 

Цялата публикация „„Специалист по гафове“ закрива сезона в театъра“

Отмяна на спектакли, планирани за 18 май.

Скъпи зрители от Габрово и Дряново,
За съжаление се налага да отменим планираните спектакли на сцена в Габрово и в турне в гр. Дряново, планирани за 18 май.
В Габрово се отменя спектакъла „Елате ни вижте“ на ДКТ Плевен, а в Дряново се отменя планирания спектакъл „Глупаци“. Очакват се нови дати за представленията през есенния сезон.
Билети и суми се връщат от местата от които са закупени!
Извиняваме се за причиненото неудобство!
Информация може да получите на sales@dramagabrovo.com и 0894 765 338

Спектакъла „Орфей“, планиран за 15 май се отменя!

Скъпи приятели, планираният за днес, 15 май спектакъл „Орфей“ на Държавен куклен театър Русе се отменя.

Закупените билети може да върнете на касата на театъра или да презаверите за друг спектакъл от програмата ни. Сумите за закупените онлайн билети ще бъдат върнати обратно автоматично.

Извиняваме се за причиненото неудобство!

Отворена покана за участие в Международен фестивал на монодрамата „Solo Act“ Габрово 2024

Уважаеми колеги,

Във връзка с провеждането на деветото издание на Международния фестивал на монодрамата SoloAct от 2 до 7 април 2024 г. отправяме нашата отворена покана за предложения на заглавия за селекция.

Предложените моноспектакли трябва да са с премиера в периода януари 2022 г. – декември 2023 г.

Цялата публикация „Отворена покана за участие в Международен фестивал на монодрамата „Solo Act“ Габрово 2024″

Сатирично-социалният експеримент „Една задръстена звезда“

Отзивът за „Една задръстена звезда“ от Слав Танев и Боряна Иванова, реж. Калин Сърменов (Сатиричен театър „Алеко Константинов“) е написан от Нели Мишева. Тя е студентка в III курс по „Театрознание и театрален мениджмънт“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и специален гост, който отразява спектаклите от програмата на XII Международен театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл.

            Спектакъл по още една нова българска пиеса бе част от Международния театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл – Габрово, а именно „Една задръстена звезда“ от Слав Танев и Боряна Иванова. Текстът ни представя една абсурдна случка в най-обикновен ден – жена е заклещена („задръстена“) в пързалка във формата на тръба на детска площадка в междублоково пространство в краен квартал на големия град. Живущ в блока шегобиец, пожарникар, полицай, приятелка на жената и репортерка в онлайн медия са другите колоритни герои в тази хумористична, но в крайна сметка и поучителна история. Действителността в пиесата наподобява нашата – изпочупени детски площадки, премигващи или изобщо не светещи улични лампи, високите панелни блокове(които в спектакъла можем да видим благодарение на специална 3D анимация), малките гаражи, в които човек може да намери какви ли не „съкровища“. Самата история в „Една задръстена звезда“ е като куриозите, които често стават в кварталите с панелни блокове, където  нищо не е тайна за никого. Сякаш ние зрителите сме неволни свидетели на случката и понеже сме любопитни решаваме да останем и да видим сега какво ще се случи с „тази заклещената“.

Цялата публикация „Сатирично-социалният експеримент „Една задръстена звезда““

Различните лица на комедията и сатирата по света

Обзорната статия за международната съпътстваща програма на XII Международен театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл е написан от Нели Мишева. Тя е студентка в III курс по „Театрознание и театрален мениджмънт“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Паралелно с основната програма организаторите на Международния театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл предоставиха възможността на зрителите да видят на запис и три различни спектакъла от Украйна, Великобритания и Китай, разбира се, в жанра на комедията и сатирата. Смятам тази инициатива за доста полезна както за професионалиста, така и за обикновения зрител, който се интересува от театър. По този начин човек се обогатява, научава нови неща и изобщо – запознава се с театрално изкуство от целия свят, което пък му представя и други интересни гледни точки. Надявам се този културно-театрален обмен да се превърне в постоянна практика на повече места занапред.

      

Цялата публикация „Различните лица на комедията и сатирата по света“