Селектирани участници и новини за Летен театрален форум 2022

Ясни са селектираните участници за Летен театрален форум 2022 – Габрово. Събитието ще се случи между 4 и 11 юли, по инициатива на актьорите Гергана Змийчарова, Светослав Славчев и Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово. Провеждането на форума е възможно, благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по Програма „Творческо развитие“.

В първите юлски дни трийсет актьори и студенти по актьорство ще бъдат активни участници в целодневен тренинг, а двама режиьсьора, един театровед и една класическа певица ще бъдат наблюдатели на процесите. Програмата включва ежедневни сутрешни тренировки и 3-часови репетиции по актьорско майсторство с режисьора Петриенл Гочев, по пеене с оперната певица Гергана Николаева и по танц с хореографа Светлана Ярмоленко. Всеки следобед от 4 до 9 юли участниците ще имат специален тематичен уъркшоп, който да развива различни качества и умения у актьора. Работилниците ще бъдат ръководени от изявени професионалисти в изкуството – д-р Емил Видев, Йоана Темелкова, Елизабет Паисиева, Петринел Гочев, Георг Жено, Васил Василев.

Вечерите на участниците ще бъдат посветени на творчески срещи с именити театрали. За да бъдат гости в тях специално ще пристигнат – Руси Чанев, Валентин Ганев, Меглена Караламбова, Силвия Лулчева, Боряна и Милко Йовчеви.

Оперната певица Гергана Николаева ще посвети специален концерт на събитието и всички участници. А спектакълът на Народен театър „Иван Вазов“ „Теремин: музика, любов и шпионаж“ (от Петър Зеленка, постановка – Валентин Ганев, режисура – Николай Гундеров) ще гастролира в Габрово и ще бъде друг важен акцент от програмата на форума.

Заключителната част на 8-дневния тренинг ще бъде театрален показ, безплатен за всички граждани и гости на Габрово. Той ще се случи на 11 юли от 19:00 часа на сцената на Драматичния театър.

Селекцията на участниците във форума е направена в комисия от състав – председател – Петринел Гочев и състав Гергана Змийчарова, Светослав Стойчев, Петко Койчев (директор на Драматичен театър – Габрово). Ето и списък на избраните участници:

Активни участници:

1. Виолина Доцева

2. Вероника Тодорова

3. Катя Иванова

4. Михаела Матева

5. Ралица Арнаудова

6. Гергана Либова

7. Борис Кръстев

8. Ванина Попова

9. Мария-Магдалена Арнаудова

10. Мелин Ердинч

11. Яна Зайкова

12. Иван Колев

13. Петър Рангелов

14. Преслава Георгиева

15. Ралица Нейкова

16. Христина Тодорова

17. Борислав Апостолов

18. Ния Балчева

19. Надежда Георгиева

20. Янна Генчева

21. Благовест Мицев

22. Ангела Канева

23. Борислав Вълов

24. Карина Борисова

25. Теона Димова

26. Никола Манолевски

27. Грета Маринова

28. Жаклин Георгиева

29. Катерина Петрова

30. Мадлен Чайлева

Слушатели:

1. Алисия Томова

2. Виолета Станкова

3. Борис Зафиров

4. Веселин Тотев

Първи репетиции на „Сводът“, турнета и Летен театрален форум подготвя театърът в първите дни на юни 

На прага на лятото Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово започва подготовка за новия театрален сезон с началото на репетициите на „Сводът“. Режисьорът Петринел Гочев избира пиесата, написана от Анна Петрова по мотиви от романа „Дневник на Микеланджело-Лудия“ от Роландо Кристофанели, за следващия си театрален проект.

Текстът на пиесата представя годините от живота на ренесансовия гений Микеланджело, в които той е ангажиран с изрисуването на свода в Сикстинската капела. Петринел Гочев, който е и художник, и скулптор и добре познава търсенията, терзанията и сладките моменти от живота на твореца, ще ни разкаже със своя неповторим режисьорски език за таланта и божията благословия, за гения на художника и разтърсващите ходове на конкуренцията, за твореца и творението. Премиерата ще бъде на есен с неповторимото участие на актьорите: Димо Димов, Веселина Михалкова (гост), Гордан Коев, Любомира Башева, Надежда Петкова, Мартин Димов, Петко Койчев.

Цялата публикация „Първи репетиции на „Сводът“, турнета и Летен театрален форум подготвя театърът в първите дни на юни „

За честта на безсмъртните приятели

Сдружение „Суматоха“ са номинирани за театралните награди „Аскеер“ в категория „изгряваща звезда“. Номинацията е заради участието им в спектакъла „Въпреки живота, всичко е любов“, създаден съвместно с екипа на габровския драматичен театър. Официалната церемония по връчването на наградите на Фондация „Академия Аскеер” ще се състои на 24 май 2022 г. в Театър „Българска армия“. По този повод габровският театър кани зрителите на представлението „Въпреки живота, всичко е любов“, за да изразят своята морална подкрепа към младите актьори от Сдружение „Суматоха“. Спектакълът ще се състои на 23 май от 19.00 часа на голяма сцена в ДТ „Рачо Стоянов“.

Цялата публикация „За честта на безсмъртните приятели“

Представят „Под игото – 1894-та“ с обновен актьорски състав в деня на Априлската епопея

Габровският драматичен театър ще отбележи 146 години от избухването на Априлското въстание с постановката „Под игото – 1894-та“ на режисьора Петринел Гочев. Събитието ще се състои на 20 април 2022 от 19.00 часа на голяма сцена. За първи път ще бъде представен обновеният актьорски състав. В спектакъла ще участва Марио Василев, който е един от най-новите членове на габровската трупа. Завършил е НАТФИЗ в класа на проф. д-р Ивайло Христов през 2021 г.

Цялата публикация „Представят „Под игото – 1894-та“ с обновен актьорски състав в деня на Априлската епопея“

„Соло акт“ фест приключи с три специални извънредни награди

В Габрово приключи осмото издание на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“. Събитието се проведе от 2 до 7 април 2022 г. на сцените на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Държавен куклен театър – Габрово, зала „Възраждане“ и спортна зала „Орловец“.

Цялата публикация „„Соло акт“ фест приключи с три специални извънредни награди“

Актьорът Димитър Маринов дарява две награди на участници в „Соло акт“ фест

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев обяви две специални награди за актьори, представили се в „Соло акт“ фест в Габрово. Това стана по време на пресконференция, проведена на 6 април 2022 г. в габровския драматичен театър. Наградите са под формата на удостоверения, издадени от Актьорската академия за екранни изкуства на Димитър Маринов. Чрез тях известният в Холивуд български актьор дарява две места на млади, талантливи актьори, които ще участват в майсторския му клас тази есен. Участието им се поема с пълна стипендия от Димитър Маринов и със съдействието на Съюза на артистите в България. Христо Мутафчиев добави, че интересът към фестивала тази година е огромен.

Цялата публикация „Актьорът Димитър Маринов дарява две награди на участници в „Соло акт“ фест“

Две журита ще присъждат награди в „Соло акт“ фест

За първи път два журиращи състава ще присъждат наградите от Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“ в Габрово. Габровският театър, който е организатор на събитието, е поканил петчленно професионално жури от експерти в областта на театъра и културата. Другото жури е алтернативно и в него влизат трима местни журналисти. Двата журиращи състава ще се допълват в преценката си за спектаклите и ще работят независимо един от друг.

Цялата публикация „Две журита ще присъждат награди в „Соло акт“ фест“

Украинската постановка „Изповед“ от „Соло акт“ фест в помощ на бежанците

„Николаевският академичен художествен драматичен театър“ ще бъде специален участник в VIII-то издание на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“ в Габрово. Украинското гостуване с постановката „Изповед“ е планувано през 2021 г. Представлението ще се състои на 4 април от 18.00 часа в зала „Възраждане“ на видеозапис с осигурен превод чрез субтитри. То няма да бъде включено в конкурсната програма на фестивала.

Цялата публикация „Украинската постановка „Изповед“ от „Соло акт“ фест в помощ на бежанците“

„Соло акт“ фест представя две постановки от чужбина

Международният фестивал на монодрамата „Соло акт“ в Габрово ще представи най-новите спектакли от страната и чужбина. От общо 13 представления, 11 са гостуващи, а две от тях са чуждестранни. Събитието ще се проведе от 2 до 7 април 2022 г. на четири сцени в града. То ще бъде изцяло с конкурсен характер. За първи път освен професионално жури от експерти в областта на театъра и културата, ще има алтернативно жури на медиите. Двата журиращи състава няма да работят в условията на конкуренция помежду си, а ще се допълват в преценката си за представените спектакли.

Цялата публикация „„Соло акт“ фест представя две постановки от чужбина“

„Соло акт“ фест превзема Габрово през април

Отменен два пъти, поради пандемичната обстановка, Международният фестивал на монодрамата „Соло акт“ ще започне на 2 април 2022 г. в Габрово. Това ще бъде VIII-то издание на фестивала, който има конкурсен характер и ще продължи до 7 април, включително. Организатор на събитието е Драматичен театър „Рачо Стоянов“. То ще се проведе на сцените на габровския театър, Държавен куклен театър – Габрово, зала „Възрждане“ и Спортна зала „Орловец“. Организаторите обещават да представят на публиката най-доброто от моноспектаклите през последните три години.

Цялата публикация „„Соло акт“ фест превзема Габрово през април“