Един необикновен театрален сезон – 2021/22

Премиерата на спектакъла „Моби Дик“

В театралния архив прибираме още един сезон (2021/2022), изпълнен с много изненади и драматизъм на сцената и извън нея, но най-вече сезон, в който за пореден път със своя интерес зрителите доказаха животворната сила на театралното изкуство.

Преди събитията в Украйна да променят хода на целия днешен свят, посетихме град Николаев, за да бъдем част от театралния фестивал “Homo Ludens” със спектакъла „Салиери“ по Питър Шафър (реж. Петринел Гочев).  Прибрахме се с три награди – една за най-добър спектакъл, а официалното и алтернативното жури отличиха Димо Димов с наградите за главна мъжка роля.

Бяхме адаптивни, креативни и човечни в живота и в театъра. Въпреки особената ситуация на пандемична обстановка отпразнувахме плодовете на труда си с три премиери – stand-up комедията „Хомеопатия за душата“, „Моби Дик“ по едноименния роман на Херман Мелвил (реж. Петринел Гочев) и „Белградска трилогия“ от Биляна Сръблянович (реж. Ана Батева).

Впуснахме се в кампания да улесним максимално адаптацията на украинските бежанци у нас и да ги подкрепим в изпитанието, на което са подложени. Паралелно организирахме Международния фестивал на монодрамата SOLO ACT, който след две отлагания, се случи повече от блестящо, съпроводен от голям зрителски интерес.

Посрещнахме в нашата трупа режисьора Веселка Кунчева и трепетно очакваме тя да започне работа на сцената ни.

Класът на проф. Ивайло Христов, организиран в Сдружение „СУМАТОХА“, спечели награда „Аскеер“ в категория „Изгряваща звезда“ за участието в спектакъла ни „Въпреки живота, всичко е любов” по Виктор Пасков (реж. Васил Дуев).

През целия сезон пътувахме на гастроли в страната и бяхме домакини на колегите си от различни театри у нас. На 1 юни започнахме репетиции на най-новия спектакъл на Петринел Гочев с работно заглавие „Сводът“ от Анна Петрова, който на есен ще ни потопи в света на гения Микеланджело.

За първи път организирахме Летен театрален форум по финансирания от Национален фонд „Култура“ проект. Така в Габрово в началото на юли пристигнаха почти 30 млади театрали, за да се впуснат в интензивно театрално обучение, от което излязоха вдъхновени, по-подготвени за професионалния си път и с много нови приятелства. Форумът беше място за среща и активен обмен на опит и идеи между доказани творци и професионалисти и прохождащи актьори. Той приключи подобаващо с финален спектакъл-показ на резултатите, постигнати по време на събитието.

Почти по същото време реализирахме друг проект с подкрепата на Програма „Култура“ на Община Габрово. „Театър в парка“ подари на жителите и гостите на Габрово четири незабравими театрални преживявания в прохладния уют на габровските паркове. Всички те преминаха под любопитните погледи на зрителите и звучните аплодисменти.

Тази седмица текат последните репетиции на „Сводът“ за сезона. А класирането по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“ излезе и ни зарадва с новината, че проектът, който разписахме е одобрен и е с финансова стойност над 56 хиляди лв. Проектът предлага едногодишна програма за развитие и възстановяване на театъра. В неговите рамки ще бъдат създадени три спектакъла за различни аудитории, ще бъде модернизиран сайта, ще се създаде камерна сцена „Ъндърграунд“, ще се изгради стратегия за създаване на видео и фото съдържание за захранване на дигиталното пространство.

С тази повече от добра новина слагаме завършек на историята на сезон 2021/2022, за да може през септември да започнем нови разкази.

Селектирани участници и новини за Летен театрален форум 2022

Ясни са селектираните участници за Летен театрален форум 2022 – Габрово. Събитието ще се случи между 4 и 11 юли, по инициатива на актьорите Гергана Змийчарова, Светослав Славчев и Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово. Провеждането на форума е възможно, благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по Програма „Творческо развитие“.

В първите юлски дни трийсет актьори и студенти по актьорство ще бъдат активни участници в целодневен тренинг, а двама режиьсьора, един театровед и една класическа певица ще бъдат наблюдатели на процесите. Програмата включва ежедневни сутрешни тренировки и 3-часови репетиции по актьорско майсторство с режисьора Петриенл Гочев, по пеене с оперната певица Гергана Николаева и по танц с хореографа Светлана Ярмоленко. Всеки следобед от 4 до 9 юли участниците ще имат специален тематичен уъркшоп, който да развива различни качества и умения у актьора. Работилниците ще бъдат ръководени от изявени професионалисти в изкуството – д-р Емил Видев, Йоана Темелкова, Елизабет Паисиева, Петринел Гочев, Георг Жено, Васил Василев.

Вечерите на участниците ще бъдат посветени на творчески срещи с именити театрали. За да бъдат гости в тях специално ще пристигнат – Руси Чанев, Валентин Ганев, Меглена Караламбова, Силвия Лулчева, Боряна и Милко Йовчеви.

Оперната певица Гергана Николаева ще посвети специален концерт на събитието и всички участници. А спектакълът на Народен театър „Иван Вазов“ „Теремин: музика, любов и шпионаж“ (от Петър Зеленка, постановка – Валентин Ганев, режисура – Николай Гундеров) ще гастролира в Габрово и ще бъде друг важен акцент от програмата на форума.

Заключителната част на 8-дневния тренинг ще бъде театрален показ, безплатен за всички граждани и гости на Габрово. Той ще се случи на 11 юли от 19:00 часа на сцената на Драматичния театър.

Селекцията на участниците във форума е направена в комисия от състав – председател – Петринел Гочев и състав Гергана Змийчарова, Светослав Стойчев, Петко Койчев (директор на Драматичен театър – Габрово). Ето и списък на избраните участници:

Активни участници:

1. Виолина Доцева

2. Вероника Тодорова

3. Катя Иванова

4. Михаела Матева

5. Ралица Арнаудова

6. Гергана Либова

7. Борис Кръстев

8. Ванина Попова

9. Мария-Магдалена Арнаудова

10. Мелин Ердинч

11. Яна Зайкова

12. Иван Колев

13. Петър Рангелов

14. Преслава Георгиева

15. Ралица Нейкова

16. Христина Тодорова

17. Борислав Апостолов

18. Ния Балчева

19. Надежда Георгиева

20. Янна Генчева

21. Благовест Мицев

22. Ангела Канева

23. Борислав Вълов

24. Карина Борисова

25. Теона Димова

26. Никола Манолевски

27. Грета Маринова

28. Жаклин Георгиева

29. Катерина Петрова

30. Мадлен Чайлева

Слушатели:

1. Алисия Томова

2. Виолета Станкова

3. Борис Зафиров

4. Веселин Тотев

Първи репетиции на „Сводът“, турнета и Летен театрален форум подготвя театърът в първите дни на юни 

На прага на лятото Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово започва подготовка за новия театрален сезон с началото на репетициите на „Сводът“. Режисьорът Петринел Гочев избира пиесата, написана от Анна Петрова по мотиви от романа „Дневник на Микеланджело-Лудия“ от Роландо Кристофанели, за следващия си театрален проект.

Текстът на пиесата представя годините от живота на ренесансовия гений Микеланджело, в които той е ангажиран с изрисуването на свода в Сикстинската капела. Петринел Гочев, който е и художник, и скулптор и добре познава търсенията, терзанията и сладките моменти от живота на твореца, ще ни разкаже със своя неповторим режисьорски език за таланта и божията благословия, за гения на художника и разтърсващите ходове на конкуренцията, за твореца и творението. Премиерата ще бъде на есен с неповторимото участие на актьорите: Димо Димов, Веселина Михалкова (гост), Гордан Коев, Любомира Башева, Надежда Петкова, Мартин Димов, Петко Койчев.

Цялата публикация „Първи репетиции на „Сводът“, турнета и Летен театрален форум подготвя театърът в първите дни на юни „

За честта на безсмъртните приятели

Сдружение „Суматоха“ са номинирани за театралните награди „Аскеер“ в категория „изгряваща звезда“. Номинацията е заради участието им в спектакъла „Въпреки живота, всичко е любов“, създаден съвместно с екипа на габровския драматичен театър. Официалната церемония по връчването на наградите на Фондация „Академия Аскеер” ще се състои на 24 май 2022 г. в Театър „Българска армия“. По този повод габровският театър кани зрителите на представлението „Въпреки живота, всичко е любов“, за да изразят своята морална подкрепа към младите актьори от Сдружение „Суматоха“. Спектакълът ще се състои на 23 май от 19.00 часа на голяма сцена в ДТ „Рачо Стоянов“.

Цялата публикация „За честта на безсмъртните приятели“

Представят „Под игото – 1894-та“ с обновен актьорски състав в деня на Априлската епопея

Габровският драматичен театър ще отбележи 146 години от избухването на Априлското въстание с постановката „Под игото – 1894-та“ на режисьора Петринел Гочев. Събитието ще се състои на 20 април 2022 от 19.00 часа на голяма сцена. За първи път ще бъде представен обновеният актьорски състав. В спектакъла ще участва Марио Василев, който е един от най-новите членове на габровската трупа. Завършил е НАТФИЗ в класа на проф. д-р Ивайло Христов през 2021 г.

Цялата публикация „Представят „Под игото – 1894-та“ с обновен актьорски състав в деня на Априлската епопея“

„Соло акт“ фест приключи с три специални извънредни награди

В Габрово приключи осмото издание на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“. Събитието се проведе от 2 до 7 април 2022 г. на сцените на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Държавен куклен театър – Габрово, зала „Възраждане“ и спортна зала „Орловец“.

Цялата публикация „„Соло акт“ фест приключи с три специални извънредни награди“

Актьорът Димитър Маринов дарява две награди на участници в „Соло акт“ фест

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев обяви две специални награди за актьори, представили се в „Соло акт“ фест в Габрово. Това стана по време на пресконференция, проведена на 6 април 2022 г. в габровския драматичен театър. Наградите са под формата на удостоверения, издадени от Актьорската академия за екранни изкуства на Димитър Маринов. Чрез тях известният в Холивуд български актьор дарява две места на млади, талантливи актьори, които ще участват в майсторския му клас тази есен. Участието им се поема с пълна стипендия от Димитър Маринов и със съдействието на Съюза на артистите в България. Христо Мутафчиев добави, че интересът към фестивала тази година е огромен.

Цялата публикация „Актьорът Димитър Маринов дарява две награди на участници в „Соло акт“ фест“

Две журита ще присъждат награди в „Соло акт“ фест

За първи път два журиращи състава ще присъждат наградите от Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“ в Габрово. Габровският театър, който е организатор на събитието, е поканил петчленно професионално жури от експерти в областта на театъра и културата. Другото жури е алтернативно и в него влизат трима местни журналисти. Двата журиращи състава ще се допълват в преценката си за спектаклите и ще работят независимо един от друг.

Цялата публикация „Две журита ще присъждат награди в „Соло акт“ фест“

Украинската постановка „Изповед“ от „Соло акт“ фест в помощ на бежанците

„Николаевският академичен художествен драматичен театър“ ще бъде специален участник в VIII-то издание на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“ в Габрово. Украинското гостуване с постановката „Изповед“ е планувано през 2021 г. Представлението ще се състои на 4 април от 18.00 часа в зала „Възраждане“ на видеозапис с осигурен превод чрез субтитри. То няма да бъде включено в конкурсната програма на фестивала.

Цялата публикация „Украинската постановка „Изповед“ от „Соло акт“ фест в помощ на бежанците“

„Соло акт“ фест представя две постановки от чужбина

Международният фестивал на монодрамата „Соло акт“ в Габрово ще представи най-новите спектакли от страната и чужбина. От общо 13 представления, 11 са гостуващи, а две от тях са чуждестранни. Събитието ще се проведе от 2 до 7 април 2022 г. на четири сцени в града. То ще бъде изцяло с конкурсен характер. За първи път освен професионално жури от експерти в областта на театъра и културата, ще има алтернативно жури на медиите. Двата журиращи състава няма да работят в условията на конкуренция помежду си, а ще се допълват в преценката си за представените спектакли.

Цялата публикация „„Соло акт“ фест представя две постановки от чужбина“