Преминете към съдържанието
Емилия Илиева - Photo 1
Емилия Илиева - Photo 2
Емилия Илиева - Photo 3

Емилия Илиева

Драматург

Емилия Илиева завършва „Театрознание и театрален мениджмънт“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2017 година. През 2021 г. се дипломира в степен магистър по специалността „Предучилищна и начална училищна педагогика“ (ВТУ).

Тя започва работа като Експерт „Връзки с обществеността“ в Габровския театър в края на май 2022 г., като месец преди това е председател на професионалното жури по време на Международен фестивал на монодрамата “Solo Act” 2022. От юни 2023 г. Емилия става драматург в театъра.

Тя има публикувани театрални материали в различни професионални и популярни медии, включително и статия в международнaта театрална платформа EuropeanStages. От ноември 2022 г. е автор-сътруник в сп. „Биограф“. Тя пише кратки разкази за деца и възрастни, а част от тях са отличени в конкурси и публикувани в различни издания.

Професионалния път на Емилия започва още в студентските ѝ години като радио репортер в радио „Алма Матер“. В периода 2015-2016 работи в Младежки театър „Николай Бинев“. 

Две поредни години Емилия е част от Международната доброволческа програма по време на Международния театрален фестивал в Сибиу, Румъния (2016 и 2017 г.). А през 2018 г. прави своята „Еразъм+“ практика като част от екипа на същия фестивал.

През 2017 г. Емилия става носител на Специално отличие на името на Васа Ганчева в едноименния конкурс за млади таланти, изявяващи се в областта на телевизионната критика и журналистика, на публицистиката и на художествения превод от скандинавски езици.

През 2018 г. тя е участник в международен семинар за млади театрални критици в Стокхолм, Швеция, организиран от Международната асоциация на театралните критици.

В края на 2022 г. Емилия написва пиесите за деца „Мите и добрите думи“ и „Песента на цветята“. Първата е селектирана за участие в Авторски прочит към конкурса за нови пиеси към театралния фестивал „Друмеви театрални празници“ в Шумен през 2023 г.