Украинската постановка „Изповед“ от „Соло акт“ фест в помощ на бежанците

„Николаевският академичен художествен драматичен театър“ ще бъде специален участник в VIII-то издание на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“ в Габрово. Украинското гостуване с постановката „Изповед“ е планувано през 2021 г. Представлението ще се състои на 4 април от 18.00 часа в зала „Възраждане“ на видеозапис с осигурен превод чрез субтитри. То няма да бъде включено в конкурсната програма на фестивала.

Андрей Карай в сцена от спектакъла „Изповед“ на Николаевския драматичен театър, Украйна

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ организира благотворителна акция в помощ на бежанците от Николаевския театър, намерили убежище в Габрово. Това са общо 12 жени и 9 деца, от които четири възрастни жени. Бежанците са актриси и служители от Николаевския драматичен театър. Между тях са съпругата и детето на Андрей Карай, който изпълнява главната роля в „Изповед“. Преди началото на спектакъла те ще отправят кратък музикален поздрав към публиката.

Андрей Карай в сцена от спектакъла „Изповед“ на Николаевския драматичен театър, Украйна

Всички средства от продажбата на билети за „Изповед“ ще им бъдат предадени. По време на събитието организаторите ще разположат урна, в която допълнително ще се събират средства. Всеки от зрителите може да подкрепи бежанците от Николаевския театър със сума по своя преценка и желание. От габровския театър пускат в продажба специален билет за подкрепа на същата група бежанци. Той ще е на стойността на билета за представлението „Изповед“, но ще бъде без ред и място, в случай, че има желаещи да подкрепят актрисите от Николаев, но нямат възможност да присъстват на събитието. Билетът за подкрепа на бежанците от Николаевския театър е различен от билета за цялостна подкрепа на фестивала, въведен от организаторите.

Андрей Карай в сцена от спектакъла „Изповед“ на Николаевския драматичен театър, Украйна

„Изповед“ е моноспектакъл на Андрей Карай, с автор и режисьор Сергей Павлюк. Художник на постановката е Олена Рикусова. Участие в сценографията има и режисьорът. Негово е също музикалното оформление на представлението. Помощник-режисьор е Марина Аркавенко.

Авторите на постановката я определят с библейския цитат: „Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее, не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина; всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява.“ (1 Коринтяни 13: 4-7).

Андрей Карай в сцена от спектакъла „Изповед“ на Николаевския драматичен театър, Украйна

Актьорът и режисьор Андрей Карай завършва Одеското театрално художествено училище през 2008 г. Оттогава е актьор в трупата на Николаевския драматичен театър. Има зад гърба си многобройни роли от класически и съвременни пиеси. През 2009 г. участва в Международната лятна театрална школа STD RF в Москва. Като режисьор създава постановките „Веселото семейство на фонтаните“, „Рейвънскрофт Естейт” (съвместно с Павел Гатилов), „Каменно цвете” (съвместно с А. Вербец),  „Приключението на Карлсон”, „12 месеца”, „Бременски чудеса“ (по приказката на братя Грим). През 2018 г. завършва Киевския университет за култура и изкуства.

Цялата програма на фестивала може да бъде видяна на интернет страницата на габровския драматичен театър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *