70 години от смъртта на Рачо Стоянов

На 12 януари отбелязваме 70 години от кончината на българския писател, драматург и преводач Рачо Стоянов, който в началото на своята кариера е бил и актьор в пътуващ театър. Габровският драматичен театър носи неговото име, а детството и най-ярките спомени на много габровци са свързани именно с театъра ни – като преживяване, сграда, пространство около театъра.

? Директорът на ДТ „Рачо Стоянов“ Петко Койчев се включи в честването, което се състоя днес в Дряново, родният град на писателя. Цветя на паметника на Рачо Стоянов поднесоха кметът на Дряново Трифон Панчев, заместник-кметовете, общински съветници, представители на ПГИ „Рачо Стоянов“, гости на събитието.

? През 1927 г. Народният театър в София открива сезона си с драмата „Майстори“ от Рачо Стоянов, написана през 1922 г. Поставяна е в театрите на Белград (1936), Прага (1938), Загреб (1943), както и в ДТ „Рачо Стоянов“. Габровската публика гледа една от последните трактовки на пиесата, благодарение на партньорството между нашия театър и Народен театър „Иван Вазов“ – Официална страница. Представлението „Майстори“ под режисурата на Petrinel Gotchev и с актьори от трупата на Народния театър се игра на габровска сцена на 15 декември 2019 г.

? Пиесата „Майстори“ продължава да буди режисьорски интерес и до днес, като е част от театралния афиш на много трупи в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *