ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР "РАЧО СТОЯНОВ"

ГАБРОВО


НАЧАЛО               РЕПЕРТОАР              ГАЛЕРИЯ                 НОВИНИ                ФЕСТИВАЛИ                 ЕКИП                 ПРОГРАМА                 КОНТАКТИ


СВЕКЪРВА

Славата на пиесата е пословична. „Най-добрата българска комедия“ – така е определяна тази история от написването си до сега. На какво се дължи това? Дали да очакваме значими поучения или проникновени философски открития през лекотата на смеха?

Героите в тази история са родственици и близки. Градска прослойка с копнежи и мечти за цивилизованост. Красота, изящество и умения да се представиш добре в „общество“ така скромни и незаплашителни изглеждат желанията им. Но има ли желания поражда се страст, а има ли страст – започва война. Това е, което наистина откриваме на сцената – тя наистина се е превърнала в бойно поле. А там, страховити или жалки, тежко въоръжени или с каквото намерят, героите на тази пиеса воюват за пълна победа над всеки наоколо, до пълно изтощение.

Казват, че в произхода на думата свекърва в славянските езици се открива значението на „своя кръв“. Други намират връзки между етимологията на думата и социалната функция на свекървата в семейството и живота – „свекървата е тази, която кара двама души да се съберат, да станат свои“. Е, ето я нашата родна кръв, ето ги нашите „свои“, бляскаво развенчани от големия Антон Страшимиров. А за разкош и копнеж по празник и танц, пратихме нашите герои в епохата на тангото и валса, на романтичните балади и потайните срещи, на дамите с воалетки и господата с цилиндри и бастуни в ръка.

Напред към една война в ритъм три-четвърти!

Това е шестият спектакъл, който Петринел Гочев създава заедно с трупата на Габровски театър. В творческия екип отново е композиторът Ян Руменин. Художник на представлението е Даниела Николчова, а Светлана Цвяткова е първият хореограф, който има честта на работи успоредно с Петринел Гочев. От години режисьорът поверява фотодокументирането на Росина Пенчева, а плакатите – на Гергана Змийчарова. Помощник режисьор е Гинка Дичева. Актьорската трупа на представлението – Надежда Петкова в ролята на Костанда, Стоян Руменин в ролята на Свилен – Велчо, Адриана Димова в ролята на Дафинка, Димо Димов в ролята на Баба Неделя, Велислава Маринкова в ролята на Дечка, Тони Христова в ролята на г-жа Керекова, Живко Гущеров в ролята на Павли Кереков, Ангел Калев в ролята на Доктора и Поручик Дойчинов и Гинка Дичева в ролята на Слугинчето.

От първата постановка на „Свекърва“, играна на габровска сцена в сезон 1952-53 г. до сегашното представление са изминали 67 години. Време достатъчно, за да се сблъскаме със „Свекърва“ отново.


ТРАНЗИТ

Проекта е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”, Програма “Дебюти” и ДТ “Рачо Стоянов” гр.Габрово.

Пиесата “Транзит” е сред отличените в Конкурса на театър “София” за съвременна българска пиеса.

Автор и режисьор - Валерия Минева (Лира)

Творчески консултант - доц.Леонард Капон

Сценограф - Славка Георгиева

Художник картини - Иванка Димитрова (темпера), Славка Георгиева (акварел)

Композитор - Ян Руменин

Графичен дизайн и плакат - Христо Георгиев

Актьорски състав: Християна Йотова, Елена Замяркова, Божидар Георгиев, Стела Стоянова, Найден Банчевски, Любен Попов, Силвия Боева

“Транзит” е съвременна и човешка история, разказваща за едно семейство разкъсано от емиграцията, за един опустял дом, през който ще преминат различни съдби, за да покажат субективността на понятията дом, щастие, успех и любов. С лекота и хумор, текста показва именно пъстротата на човешките нужди, изследвайки ги в съвременния свят и ежедневието. Темата за пътуването, както в буквалното значение на думата, така и като метафора за живота ни, е в основата на сюжета. За изборите, които правим по пътя си, емоционалния багаж, който натрупваме, хората, които срещаме и изграждането на силна връзка с тях. За нуждата от дом и семейство и доколко дългът към тях ни определя като личности. Преминавайки “транзитно” през живота на другия и въпреки различията в принципите и възприятията си, героите успяват да разрушат бариерите помежду си.


ИСТИНАТА ИЛИ СЕ ОСМЕЛЯВАШ

от Щефан Лак

Превод: ВЛАДКО МУРДАРОВ

Режисьор: ВАСИЛ ДУЕВ

Сценография и костюми:ДАНИЕЛА НИКОЛЧОВА

Асистент-сценограф: НАТАЛИЯ АНДРЕЕВА

Хореография: ФИЛИП МИЛАНОВ и ВАЛЕРИ МИЛЕНКОВ

Помощник-режисьор: ГИНКА ДИЧЕВА

Участват: АДРИАНА ДИМОВА И АНГЕЛ КАЛЕВ

ЖИВКО ГУЩЕРОВ (глас)


. . . за първия любовен акт,
      за искрения смях,
      за безотговорния танц,
      за двубоя между половете,
      за смелостта да противостоиш на стереотипа
и отговорността на първите избори . . .

Щефан Лак казва, че е написал пиеса за първия път и за всички над 13 години.
Ние направихме спектакъл за всички, които биха танцували блус след последната сцена.


ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА ЛИСКО

по Борис Априлов

Драматизация: ПЕТРИНЕЛ ГОЧЕВ

Режисьор: ПЕТРИНЕЛ ГОЧЕВ

Сценография и костюми:НЕВЕНА ЕКИМОВА

Дизайн на плаката: ГЕРГАНА ЗМИЙЧАРОВА

С участието на: ВЕЛИСЛАВА МАРИНКОВА, ДИМО ДИМОВ, ЖИВКО ГУЩЕРОВ, НАДЕЖДА ПЕТКОВА и ТОНИ ХРИСТОВА


  В един тих и спокоен ден, който с нищо не предвещава излишни приключения и ненужни вълнения, един стар ням варел,        отдавна забравен на поляната, изведнъж проговаря!

  При това показва сприхав нрав. Крещи и заплашва, заканва се и нагрубява наред, с което изкарва акъла на Мокси, привлича вниманието на Димби и Домби и принуждава всички да викнат на помощ Лиско, който и без това е угрижен с по-важни неща - как да се спечели конкурса за най-дълго име в съседната гора.

За късмет точно в говорещият варел се оказва заклещен най-подходящият кандидат... И сега уплашеното магаре, двете не особено ентусиазирани човечета и изобретателното лисиче трябва бързо да измислят начин грубиянинът да бъде изваден от варела (с риск за живота на всички) и принуден да се яви на конкурса в името на примамливата награда!


              ЗА ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО: ОТШЕЛНИКА

                  Текст: Анна Петрова и Петринел Гочев

                  Сценография: Киряна Аврониева

                  Композитор: Ян Руменин

                  Хореограф-педагог: Светлана Цвяткова

                  Участват: Адриана Димова, Даниел Тотов, Димо Димов, Живко Гущеров, Любомир Кръстев,

                  Магдалена Славчева, Тони Христова, Надежда Петкова, Светослав Славчев, Стоян Руменин,

                  Със специалното участие на Валентин Петров

                  Дизайн на плаката: Гергана Змийчарова


                  „За Първото българско царство: ОТШЕЛНИКА“ е представление, в което се проследяват историите на няколко души, срещнали се при различни обстоятелства със Св. Иван Рилски. Животът на всеки от тях не е същият след този „сблъсък“. Непознати за нас, но описани в многобройни свидетелства, тези събития са вълнуващи в многообразието си – парадоксални до комичност, дълбоки и затрогващи и не биха оставили хладен никого, който се срещне с това представление.
В него ще видим и цар Петър, син на Симеон Велики – един не много популярен, но изключителен като политик и духовна личност, владетел. Ще се срещнем и с група от Самуиловите ослепени войници, опитващи се да намерят смисъл в живота след Самуиловата смърт.
Ще се запознаем и с малкия Лука, племенник на отшелника – едно момче, което с детския си поглед върху случващото се около него ще разклати убеждението у всеки възрастен, че познава живота. „За Първото българско царство: ОТШЕЛНИКА“ е представление, което ще ни поведе през реката на миналото, в самото сърце на времето – в което се ковеше българското самосъзнание.


МИХАИЛ МИШКОЕД

Постановка: Невена Митева
Сценография: Радуил Серафимов
Хореография: Лъчезар Захариев
Музика: Румелия Алексиева
Консултант: Велизар Велчев

Участват: Димо Димов, Мартин Властанов, Светослав Славчев, Петко Петков, Ангел Калев, Илия Костадинов, Васил Грънчаров, Валери Радев, Даниел Тотов, Димитър Петров.


ЮНЕСКО и Европарламента обявиха 2018 за година на културното наследство. В духа на това послание ДТ „Рачо Стоянов” посвещава своята нова постановка „Михал Мишкоед” на първото театрално представление в България. Нещо повече – поема предизвикателството да реставрира принципа на Шуменското представление, а именно всички роли да се изпълняват от мъже. Музиката и танците са на фолклорна основа, с нови текстове. Всичко е много българско и звучи изумително съвременно.
Иначе историите в тази комедия са две паралелни: в едната наивният и влюбен до уши Михал се оставя да бъде окраден до шушка от един изобретателен младеж и една алчна старица; в другата попреминалата годинките Мария се кани да роди, а доктор Никола подклажда абсурдните и надежди. И как ще завършат тези истории? Ами доста съвременно и доста логично. Смешно, смешно, та чак да ти стане жал.


ТРУДНИ ЗА ОБИЧАНЕ

по Л. Герш

Режисура и сценография: Светослав Славчев
Пластика: Магдалена Славчева
Костюми: Снежанка Бенчева и Светослав Славчев
Худ. изпълнител: Радоил  Серафимов

със специалното участие на Мария Сапунджиева
участват още: Мартин Властанов, Адриана Димова и Светослав Славчев


Трудни за обичане – леко комедийно, малко драматично, силно романтично представление за любов и …още нещо.
Дон Бакър е млад мъж, който не може да се оправя сам в живота. Съдбата го среща с ексцентричната Жил Тънър. Да се впусне в една не сигурна  връзка или да се остави в сигурните  ръцете на влиятелната си и себична майка, това е избора пред  младия мъж.
Да живееш или да съществуваш? Това е въпроса….


ПРИНЦЕСАТА И ЖАБОКЪТ

Авторски спектакъл на Велислава Маринкова и Ангел Калев

Това е една класическа вълшебна приказка, позната на малки и големи, изпълнена с комични ситуации, напрегнати моменти и колоритни герои. История за една неочаквана среща между разглезена принцеса и... блатен жабок. Първоначално ужасена, скоро тя открива верен приятел в него и е готова да направи най-голямата си саможертва - да се изправи срещу злата блатна вещица, за да го спаси. В цялото това приключение се включват и една мъдра и справедлива кралица, верният слуга Алфонс и подлата, но глупава змия Гадост. Един урок за това как трябва да обичаме хората заради същността им, а не заради външния вид и че трябва да се научим да ценим стойността на приятелството и любовта.

Участват: Велислава Маринкова, Ангел Калев, Силвия Боева
Със съдействието на: инж. Юли Стефанов, Валери Радев, Радоил Серафимов, Снежанка Бенчева, Борис Цанков, Цветомир Василев, Виолета Иванова, Светла Игнатова, Румен Върбанов


МАГИЧЕСКО УЧИЛИЩЕ

Постановка: Панайот Цанев и Светослав Славчев
Художник: Радоил Серафимов
Участват: Мартин Властанов, Даниел Тотов


В нашето "Магическо училище" ще учим, ще се забавляваме, ще се запознаем с буквите, цифрите и правилата за движение. С много фокуси, песни и танци ще опознаем заобикалящия ни свят. Пипо и Глупи ще раздават не оценка, а щедри награди!


КОЛЕДНА БЪРКОТИЯ

Постановка: Светослав Славчев
Сценография и костюми: Св. Славчев и Сн. Бенчева
Худ. Изпълнител: Радуил Серафимов

Участват:

Снежанка - Велислава Маринкова
Баба Яга - Надежда Петкова
Бързоходко - Ангел Калев
Белия Мечок - Петко Петков
Сврака
Дядо Коледа - Светослав Славчев


Приготовления за Коледа,  почти всичко за празника е готово. Остава само Снежанка да донесе коледната звезда.  Добрият старец я очаква, за да постави звездата на върха на елхата и да сложи началото на коледните празници… И ето тук всичко се обърква, защото Баба Яга хич не иска да идва Коледа, всички да се обичат,  да си подаряват подаръци и да са щастливи.  Не, не, не, тя иска да си сложи коледната звезда за колие и така да властва над света.
          Ще успеят ли Снежанка, джуджето Бързоходко, Белият Мечок и малката Сврака да се противопоставят на Баба Яга и да спасят Коледа? Това ще разберем, ако гледаме „Коледна бъркотия” на ДТ”Рачо Стоянов” – Габрово.


ЧЕШИТИ

Автор: по Чудомир
Драматизация и постановка: Невена Митева
Хореография: Лъчезар Захариев
Участват: Велислава Маринкова, Силвия Боева, Надежда Петкова, Елизабет Попова, Магдалена Славчева, Илия Костадинов, Димо Димов, Светослав Славчев, Петко Петков, Мартин Властанов, Васил Грънчаров, Валери Радев


Творческият тандем от „Село, село, пусто село”(режисьор Невена Митева и хореограф Лъчезар Захариев) ви кани на новия си спектакъл по емблематични разкази от Чудомир - „Чешити”. В него са съхранени колоритния старинен език на Чудомир, животът в едно село, където битуват кой от кой по-изобретателни хора, способни да сътворят най-смешните и неповторими кукузлуци (майтапи). Кой ще се окаже най-големият мюзевирин (майтапчия) – Лъжлив Съби, Ламбо Кръчмата, Нено Сенегалеца, Баба Ната или Черна Гана? И какво може да се случи в един, единствен ден в кръчмата – ден като един човешки живот, гарниран с танци, пластични етюди и много смях? Например за да се продаде на градския тарикат едно дръгливо псе, да се установят няколко изневери, да се ожени заклетият ерген Павли и да се вземе страха на проклетата Стана.
„Казват, че народите са като децата – не обичат да им се чете морал, а искат да стигнат до истините, развличайки се. Казват още, че ако сатирата е хирургическият нож, то хуморът е „сладкият мехлем” за раната. Щом е така, не остава друго освен да си пожелаем този сладък мехлем да се произвежда масово и да се продава под път и над път, защото у нас има още много рани за лекуване” (Чудомир)
Участва целият актьорски състав на театъра – този от „Село, село, пусто село”, обогатен с трима нови изпълнители.
Очакваме ви!


ЖАНА Д'АРК

Режисьор: Петринел Гочев
Сценография и костюми: Рин Ямамура
Композитор: Ян Руменин
Фотограф: Росина Пенчева
Художник на плаката: Гергана Змийчарова

Участват: Гергана Змийчарова, Димо Димов, Елизабет Попова, Ивайло Драгиев, Кристиана Ценкова, Магдалена Славчева, Надежда Петкова, Петко Петков, Светослав Славчев, Цветелин Бранков


Представелние по пиесата “Чучулигата” на Жан Ануи, текстове от “Орлеанската дева” на Шилер и “Преуспели жени” на Керъл Чърчил, авторски текстове на актьорите и режисьора.

Това е историята за срещата на два свята - светът на едно момиче и светът на границите, стоманените остриета и правото на силата. Исторята на едно момиче, с особен поглед, даден му от Бога, момиче което обитава един свят, съвместен с нашия, но в друга наситеност на преживяването, свят на ангели, светци и огнена смърт. Днес Жана е Светица, но какво означава това всъщност? Искаме ли за себе си този избор? Можем ли да устоим на подобна повеля, необходима ли е на някой светостта и посвещението в някаква кауза? Бог намесва ли се в живота на обикновения човек и съществува ли въобще обикновен човек, или всички сме призвани да постигнем онова ужасяващо състояние - святост. Светостта е естественото състояние на децата, това открихме и в началото на тази история - едно дете, което играе на дама и не мечтае, защото животът му е съвършен...но ИЗВЕДНЪЖ...


 


ДОГОДИНА ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ

Режисьор: Невена Митева
Художник: Петьо Начев
Фотограф: Любен Байчински
Участват: Георги Кадурин, Анна Петрова


В един полупразен американски ресторант на съседни маси седят мъж и жена. Тя е с размазано червило и бримка на чорапа. Той я черпи … с една пържола. Вечерта завършват в едно легло.

Така започва тази шеметна любовна история. И двамата се оказват семейни и имат общо шест деца. Но преживяват заедно (срещайки се веднъж в годината) всичко, което може да ни се случи в един човешки живот – любов, разочарование, успехи и падения в кариерата, раждане на деца, смърт в семейството и всичко, което въображението може да роди. Как завършва тази наивна и смешна, нелепа и мъдра история? Е, това вече трябва да го видите!ЖИВОТ В КАШОНИ

Автор: Иван Кулеков
Режисьор: Невена Митева
Участват: Николай Урумов


Това е спектакъл за един интелигентен и способен човек, който неумеейки да се приспособява, се оказва на улицата. Той живее в кашони, но продължава да е витален и влюбен в живота. Става дума за топлото детство, за снежни човеци и големия автомобилен състезател Хакинен. Става дума и за една порно кукла, която му идва на гости и се оказва най-добрият му слушател.

В този спектакъл Николай Урумов е и тъжен и смешен, и умен и наивен, и праведник и грешник. Той пее, танцува, забавлява се с живота си и го напуска по също толкова атрактивен начин.


ПЕПЕЛЯШКА

Автор: Джоузеф Скримшоу
Режисьор: Невена Митева
Участват: Елизабет Попова, Силвия Чобанова, Надежда Петкова и Светослав Славчев


Принцът на едно царство обявява бал, на който ще си избере съпруга. Всички млади дами започват приготовление с надеждата да избере тях. Само Пепеляшка няма да отиде. На нея и се иска поне да стои отстрани и да погледа. Но двете и зли сестри, които трескаво се подготвят, не искат да я вземат, защото е бедна, зле облечена и само ще ги излага. Пепеляшка споделя мечтата си с двете си приятелчета – птиченца. Те извикват на помощ ангелите и заедно решават да я заведат на бала. Подаряват и рокля, диамантен венец и приказни пантофи и я превръщат в невероятна красавица. Пепеляшка отива на бала. Там тя среща принца, той се влюбва в нея и двамата заживяват щастливо. Този спектакъл е изпълнен с красиви кукли, приказни тоалети и чудна музика. Той е едно малко пиршество за всичките ни сетива. Приятно гледане!


ПРИНЦЕСАТА, КОЯТО НЕ ИСКАШЕ ДА ИГРАЕ

Автор: Астрид Линдгрен
Режисьор: Невена Митева
Участват: Надежда Петкова, Мирослав Симеонов, Магдалена Славчева, Елизабет Попова


Малката Лизе-Лота е истинска кралска принцеса. Тя няма с кого да си играе, защото в двореца е обградена само от възрастни. Бледа и болна е и никой не знае лекарството. Тъжно и е и няма никакво желание да празнува Коледа, която ще бъде сива и банална, по протокол. Неочаквано зад дворцовата ограда вижда малката Мая с парцалена кукла в ръце.  Двете започват увлекателна игра с приготовления за празника. Такива усмихнати, изцапани и щастливи ги намира Кралицата. Като умна жена тя се досеща какво е излекувало дъщеричката и, подарява на Мая една красива кукла, за да задържи парцалената като подарък за Лизе. Мая и семейството и са поканени на Коледния празник и за първи път принцесата ще бъде истински щастлива – щастие, с което може да ни дари само приятелството.