ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР "РАЧО СТОЯНОВ"

ГАБРОВО


НАЧАЛО               РЕПЕРТОАР              ГАЛЕРИЯ                 НОВИНИ                ФЕСТИВАЛИ                 ЕКИП                 ПРОГРАМА                 КОНТАКТИ


ИСТИНАТА ИЛИ СЕ ОСМЕЛЯВАШ

от Щефан Лак

Превод: ВЛАДКО МУРДАРОВ

Режисьор: ВАСИЛ ДУЕВ

Сценография и костюми:ДАНИЕЛА НИКОЛЧОВА

Асистент-сценограф: НАТАЛИЯ АНДРЕЕВА

Хореография: ФИЛИП МИЛАНОВ и ВАЛЕРИ МИЛЕНКОВ

Помощник-режисьор: ГИНКА ДИЧЕВА

Участват: АДРИАНА ДИМОВА И АНГЕЛ КАЛЕВ

ЖИВКО ГУЩЕРОВ (глас)


. . . за първия любовен акт,
      за искрения смях,
      за безотговорния танц,
      за двубоя между половете,
      за смелостта да противостоиш на стереотипа
и отговорността на първите избори . . .

Щефан Лак казва, че е написал пиеса за първия път и за всички над 13 години.
Ние направихме спектакъл за всички, които биха танцували блус след последната сцена.


ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА ЛИСКО

по Борис Априлов

Драматизация: ПЕТРИНЕЛ ГОЧЕВ

Режисьор: ПЕТРИНЕЛ ГОЧЕВ

Сценография и костюми:НЕВЕНА ЕКИМОВА

Дизайн на плаката: ГЕРГАНА ЗМИЙЧАРОВА

С участието на: ВЕЛИСЛАВА МАРИНКОВА, ДИМО ДИМОВ, ЖИВКО ГУЩЕРОВ, НАДЕЖДА ПЕТКОВА и ТОНИ ХРИСТОВА


  В един тих и спокоен ден, който с нищо не предвещава излишни приключения и ненужни вълнения, един стар ням варел,        отдавна забравен на поляната, изведнъж проговаря!

  При това показва сприхав нрав. Крещи и заплашва, заканва се и нагрубява наред, с което изкарва акъла на Мокси, привлича вниманието на Димби и Домби и принуждава всички да викнат на помощ Лиско, който и без това е угрижен с по-важни неща - как да се спечели конкурса за най-дълго име в съседната гора.

За късмет точно в говорещият варел се оказва заклещен най-подходящият кандидат... И сега уплашеното магаре, двете не особено ентусиазирани човечета и изобретателното лисиче трябва бързо да измислят начин грубиянинът да бъде изваден от варела (с риск за живота на всички) и принуден да се яви на конкурса в името на примамливата награда!


              ЗА ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО: ОТШЕЛНИКА

                  Текст: Анна Петрова и Петринел Гочев

                  Сценография: Киряна Аврониева

                  Композитор: Ян Руменин

                  Хореограф-педагог: Светлана Цвяткова

                  Участват: Адриана Димова, Даниел Тотов, Димо Димов, Живко Гущеров, Любомир Кръстев,

                  Магдалена Славчева, Тони Христова, Надежда Петкова, Светослав Славчев, Стоян Руменин,

                  Със специалното участие на Валентин Петров

                  Дизайн на плаката: Гергана Змийчарова


                  „За Първото българско царство: ОТШЕЛНИКА“ е представление, в което се проследяват историите на няколко души, срещнали се при различни обстоятелства със Св. Иван Рилски. Животът на всеки от тях не е същият след този „сблъсък“. Непознати за нас, но описани в многобройни свидетелства, тези събития са вълнуващи в многообразието си – парадоксални до комичност, дълбоки и затрогващи и не биха оставили хладен никого, който се срещне с това представление.
В него ще видим и цар Петър, син на Симеон Велики – един не много популярен, но изключителен като политик и духовна личност, владетел. Ще се срещнем и с група от Самуиловите ослепени войници, опитващи се да намерят смисъл в живота след Самуиловата смърт.
Ще се запознаем и с малкия Лука, племенник на отшелника – едно момче, което с детския си поглед върху случващото се около него ще разклати убеждението у всеки възрастен, че познава живота. „За Първото българско царство: ОТШЕЛНИКА“ е представление, което ще ни поведе през реката на миналото, в самото сърце на времето – в което се ковеше българското самосъзнание.

ШИБИЛ

По Йордан Йовков

Драматизация и постановка: Невена Митева
Хореография: Лъчезар Захариев
Музика: Георги Петков
Художник: Елена Иванова


Пада Шибил, пада и Рада. Между тях, като червена капка кръв, блести карамфилът.
Така завършва една от най-красивите любовни истории в българската литература. Историята, как една изпепеляваща любов, превръща жестокия разбойник в кротък, романтичен жених.
Историята за мъжете, които напускат своя войвода, защото в сърцето на хайдутина няма място за жена. Историята за момичетата, които никога няма разберат чувствата на Рада. Историята за Велико кехая, който предава единственото си чедо.
Етъра е прекрасен естествен декор, върху който се разиграва тази легендарна история.
Участват: Иван Юруков, Тони Христова, Светослав Славчев, Любен Попов, Силвия Боева, Петко Петков, Ангел Калев, Велислава Маринкова,Надежда Петкова, Адриана Димова, Магдалена Славчева, Любомир Кръстев, Лъчезар Захариев, Димитър Петров, Васил Грънчаров, Живко Гущеров, Валери Радев.
Спектакълът е реализиран по Програма Култура с финансовата подкрепа на Община Габрово


КОМЕДИАНТКАТА

Моноспектакъл с участието на Надежда Петкова

Драматизация и постановка: Невена Митева
Асистент режисьор: Снежана Бенчева
Музика: Константин Цеков
Художник: Цвета Коева
Превод: Стефан Димитров


Една актриса на 38 години, със сравнително успешна кариера и добро семейство неочаквано забременява. Докато се колебае дали може да наруши спокойния си живот, открива, че бебето и ще има аномалии. На всичко отгоре то пее през цялото време в корема и – нещо, за което никой не и вярва. Какво решение ще вземе? Трябва да е най-хуманното, нали?                                      Един синтетичен спектакъл с оригинална музика от Константин Цеков, изграден с много пластика и красива визия.


МИХАИЛ МИШКОЕД

Постановка: Невена Митева
Сценография: Радуил Серафимов
Хореография: Лъчезар Захариев
Музика: Румелия Алексиева
Консултант: Велизар Велчев

Участват: Димо Димов, Мартин Властанов, Светослав Славчев, Петко Петков, Ангел Калев, Илия Костадинов, Васил Грънчаров, Валери Радев, Даниел Тотов, Димитър Петров.


ЮНЕСКО и Европарламента обявиха 2018 за година на културното наследство. В духа на това послание ДТ „Рачо Стоянов” посвещава своята нова постановка „Михал Мишкоед” на първото театрално представление в България. Нещо повече – поема предизвикателството да реставрира принципа на Шуменското представление, а именно всички роли да се изпълняват от мъже. Музиката и танците са на фолклорна основа, с нови текстове. Всичко е много българско и звучи изумително съвременно.
Иначе историите в тази комедия са две паралелни: в едната наивният и влюбен до уши Михал се оставя да бъде окраден до шушка от един изобретателен младеж и една алчна старица; в другата попреминалата годинките Мария се кани да роди, а доктор Никола подклажда абсурдните и надежди. И как ще завършат тези истории? Ами доста съвременно и доста логично. Смешно, смешно, та чак да ти стане жал.


ТРУДНИ ЗА ОБИЧАНЕ

по Л. Герш

Режисура и сценография: Светослав Славчев
Пластика: Магдалена Славчева
Костюми: Снежанка Бенчева и Светослав Славчев
Худ. изпълнител: Радоил  Серафимов

със специалното участие на Мария Сапунджиева
участват още: Мартин Властанов, Адриана Димова и Светослав Славчев


Трудни за обичане – леко комедийно, малко драматично, силно романтично представление за любов и …още нещо.
Дон Бакър е млад мъж, който не може да се оправя сам в живота. Съдбата го среща с ексцентричната Жил Тънър. Да се впусне в една не сигурна  връзка или да се остави в сигурните  ръцете на влиятелната си и себична майка, това е избора пред  младия мъж.
Да живееш или да съществуваш? Това е въпроса….


МАКСИМАЛНО

от Калин Илиев

Постановка: Боян Крачолов
Сценография и костюми: Михаела Добрева
Участват: Мартин Властанов, Светослав Славчев, Надежда Петкова, Адриана Димова, Силвия Боева, Илия Костадинов


Съвременният човек страда от някаква болест на паметта. Преди много, много време, когато хората са се появявали на земята, те са имали идея, допускане някакво, защо са тук, какво имат да свършат, откъде са дошли и може би дори накъде отиват. Гледали са някъде нагоре, а животът тук са го имали просто за спирка по пътя. И минават години, минават векове, и зрението им все повече отслабва, все повече започват да ги заслепяват уличните лампи и да им пречат да видят звездите. Все повече се втренчват в наличното, в околното.
„МаксИмално” представлява опит да се проследи едно порастване. В него се опитваме да проверим доколко двете плоскости – тази на интуицията за принадлежност към цялото и тази на мисленето за единичното могат да се осъвместят. Могат ли изобщо? И трябва ли дори да се опитваме? И ако не могат, то кое би трябвало да предпочетем? Има ли верен отговор изобщо? Представлението много повече се стреми да задава тези въпроси, отколкото да предложи готов отговор.
„Тук и сега”-то на представлението е концентрирано именно около тях. А тяхното решение може и да дойде „там после”.
А може и да не дойде.


ДВАМА НА ЛЮЛКАТА

Постановка: Невена Митева
Музикална картина: Никола Маринов
Костюми: Снежанка Бенчева
Участват: Надежда Петкова, Васил Грънчаров, Адриана Димова, Димитър Петров


Полунощ. Звъни телефона на младо момиче. Търси я мъж, с когото са били на парти. Той иска да купи от нея стар хладилник. Но това е само предлог. Така започва една от най-красивите любовни истории в театъра. Романтичната им история става повод да потърсим отговорите на много трудни въпроси: Какво е любовта? До къде с компромисите заради нея? Каква е цената на успеха? Махалото на любовта ще ни мята между възторга и отчаянието, между надеждата и примирението, между еуфорията и болката. И със сигурност ще ни направи по-богати.


ИГРАЕМ КАРМЕН

По Мериме

Постановка: Александра Хонг

Хореография:  Ясен Попов, Яцек Янков

Участват: Магдалена Славчева, Димо Димов, Петко Петков, Ангел Калев, Велислава Маринкова, Надежда Петкова, Елизабет Попова и Даниел Тотов

Историята на безсмъртната Кармен, разказана в един модерен и нетрадиционен стил. В нея героите се срещат в един МОЛ, оживяват марионетки, завихря се една фатална любовна история. Красиви танци, прекрасна музика, ярки костюми и маски, хумор и тъга – всичко това е един шарен калейдоскоп, в който не ни оставят време да си поемем дъх. Можем ли днес да отстояваме своята свобода и дали това е по-безопасно, отколкото във времето на първообраза на Кармен на Мериме? Владеят ли парите и силата света? Можем ли да им се противопоставим и на каква цена?


ПРИНЦЕСАТА И ЖАБОКЪТ

Авторски спектакъл на Велислава Маринкова и Ангел Калев

Това е една класическа вълшебна приказка, позната на малки и големи, изпълнена с комични ситуации, напрегнати моменти и колоритни герои. История за една неочаквана среща между разглезена принцеса и... блатен жабок. Първоначално ужасена, скоро тя открива верен приятел в него и е готова да направи най-голямата си саможертва - да се изправи срещу злата блатна вещица, за да го спаси. В цялото това приключение се включват и една мъдра и справедлива кралица, верният слуга Алфонс и подлата, но глупава змия Гадост. Един урок за това как трябва да обичаме хората заради същността им, а не заради външния вид и че трябва да се научим да ценим стойността на приятелството и любовта.

Участват: Велислава Маринкова, Ангел Калев, Силвия Боева
Със съдействието на: инж. Юли Стефанов, Валери Радев, Радоил Серафимов, Снежанка Бенчева, Борис Цанков, Цветомир Василев, Виолета Иванова, Светла Игнатова, Румен Върбанов


МАГИЧЕСКО УЧИЛИЩЕ

Постановка: Панайот Цанев и Светослав Славчев
Художник: Радоил Серафимов
Участват: Мартин Властанов, Даниел Тотов


В нашето "Магическо училище" ще учим, ще се забавляваме, ще се запознаем с буквите, цифрите и правилата за движение. С много фокуси, песни и танци ще опознаем заобикалящия ни свят. Пипо и Глупи ще раздават не оценка, а щедри награди!


КОЛЕДНА БЪРКОТИЯ

Постановка: Светослав Славчев
Сценография и костюми: Св. Славчев и Сн. Бенчева
Худ. Изпълнител: Радуил Серафимов

Участват:

Снежанка - Велислава Маринкова
Баба Яга - Надежда Петкова
Бързоходко - Ангел Калев
Белия Мечок - Петко Петков
Сврака
Дядо Коледа - Светослав Славчев


Приготовления за Коледа,  почти всичко за празника е готово. Остава само Снежанка да донесе коледната звезда.  Добрият старец я очаква, за да постави звездата на върха на елхата и да сложи началото на коледните празници… И ето тук всичко се обърква, защото Баба Яга хич не иска да идва Коледа, всички да се обичат,  да си подаряват подаръци и да са щастливи.  Не, не, не, тя иска да си сложи коледната звезда за колие и така да властва над света.
          Ще успеят ли Снежанка, джуджето Бързоходко, Белият Мечок и малката Сврака да се противопоставят на Баба Яга и да спасят Коледа? Това ще разберем, ако гледаме „Коледна бъркотия” на ДТ”Рачо Стоянов” – Габрово.


ЧЕШИТИ

Автор: по Чудомир
Драматизация и постановка: Невена Митева
Хореография: Лъчезар Захариев
Участват: Велислава Маринкова, Силвия Боева, Надежда Петкова, Елизабет Попова, Магдалена Славчева, Илия Костадинов, Димо Димов, Светослав Славчев, Петко Петков, Мартин Властанов, Васил Грънчаров, Валери Радев


Творческият тандем от „Село, село, пусто село”(режисьор Невена Митева и хореограф Лъчезар Захариев) ви кани на новия си спектакъл по емблематични разкази от Чудомир - „Чешити”. В него са съхранени колоритния старинен език на Чудомир, животът в едно село, където битуват кой от кой по-изобретателни хора, способни да сътворят най-смешните и неповторими кукузлуци (майтапи). Кой ще се окаже най-големият мюзевирин (майтапчия) – Лъжлив Съби, Ламбо Кръчмата, Нено Сенегалеца, Баба Ната или Черна Гана? И какво може да се случи в един, единствен ден в кръчмата – ден като един човешки живот, гарниран с танци, пластични етюди и много смях? Например за да се продаде на градския тарикат едно дръгливо псе, да се установят няколко изневери, да се ожени заклетият ерген Павли и да се вземе страха на проклетата Стана.
„Казват, че народите са като децата – не обичат да им се чете морал, а искат да стигнат до истините, развличайки се. Казват още, че ако сатирата е хирургическият нож, то хуморът е „сладкият мехлем” за раната. Щом е така, не остава друго освен да си пожелаем този сладък мехлем да се произвежда масово и да се продава под път и над път, защото у нас има още много рани за лекуване” (Чудомир)
Участва целият актьорски състав на театъра – този от „Село, село, пусто село”, обогатен с трима нови изпълнители.
Очакваме ви!


ЕДИН ДЖАКСЪН В ПОВЕЧЕ

Автор: от Артър Нюфийлд
Постановка: Невена Митева
Сценография: Ардаш Тавукчиян
Музика: Манол Цоков
Участват: Велислава Маринкова, Елизабет Попова, Магдалена Славчева, Димо Димов, Васил Грънчаров, Мартин Властанов


Полунощ, любовната игра между Нанси и Фил е в разгара си. Но за ужас и на двамата внезапно се завръща съпругът. Как ще се измъкнат прелюбодейците? Ще помогне ли изобретателната лъжа, че е любовник на съседката, която в действителност е негова съпруга?
Прекрасна комедия на ситуациите. Богати и изключително комични образи. Еротика и смях – те често вървят ръка за ръка.


КРИМИНАЛНИ ВАРИАЦИИ

Автор: Левон Казанчан
Режисьор: Невена Митева
Участват: Велислава Маринкова, Петко Петков и Димо Димов


Изглеждащ неопитен и несигурен следовател се опитва да изкопчи от колоритна проститутка признание за кражба на пари. В хода на действието се оказва, че ограбеният е и убит. Как ще се развие по- нататък действието решава публиката. Тя може да избира между противоположни варианти, които действително са коренно различни. Например, от това двамата да се влюбят, до това, че следователят хладнокръвно ще я прати в затвора. В хода на действието ще ви помага един необикновен съдия. Дали пък това не е пръста на съдбата? Ще станете свидетели на почти недопостимите отношения между следователя и дежурния полицай. А дали проститутката всъщност е такава? В този спектакъл има много въпросителни. Отговорите избираш ти, уважаеми зрителю.


ЖАНА Д'АРК

Режисьор: Петринел Гочев
Сценография и костюми: Рин Ямамура
Композитор: Ян Руменин
Фотограф: Росина Пенчева
Художник на плаката: Гергана Змийчарова

Участват: Гергана Змийчарова, Димо Димов, Елизабет Попова, Ивайло Драгиев, Кристиана Ценкова, Магдалена Славчева, Надежда Петкова, Петко Петков, Светослав Славчев, Цветелин Бранков


Представелние по пиесата “Чучулигата” на Жан Ануи, текстове от “Орлеанската дева” на Шилер и “Преуспели жени” на Керъл Чърчил, авторски текстове на актьорите и режисьора.

Това е историята за срещата на два свята - светът на едно момиче и светът на границите, стоманените остриета и правото на силата. Исторята на едно момиче, с особен поглед, даден му от Бога, момиче което обитава един свят, съвместен с нашия, но в друга наситеност на преживяването, свят на ангели, светци и огнена смърт. Днес Жана е Светица, но какво означава това всъщност? Искаме ли за себе си този избор? Можем ли да устоим на подобна повеля, необходима ли е на някой светостта и посвещението в някаква кауза? Бог намесва ли се в живота на обикновения човек и съществува ли въобще обикновен човек, или всички сме призвани да постигнем онова ужасяващо състояние - святост. Светостта е естественото състояние на децата, това открихме и в началото на тази история - едно дете, което играе на дама и не мечтае, защото животът му е съвършен...но ИЗВЕДНЪЖ...


ВЪТРЕ С ДВАТА КРАКА

Автор: Ал. Вампилов
Сценична редакция и постановка: Николай Урумов
Сценография и костюми: Кирил Наумов
Музикални картини: Иван Стоянов
Участват: Илия Костадинов, Надежда Петкова, Ружа Николова, Магдалена Славчева, Светослав Славчев, Димо Димов, Петко Петков, Даниел Тотов


Един хотел, някъде накрая на света, се тресе от шеметни емоции и комични ситуации.
Остроумният диалог, полифонията от живи човешки характери, динамичната и интригуваща поредица от случки превръщат неусетно зрителя в участник в действието. И вече няма граница между актьори и публика.
Кое е театър и кое реалност – нелепите изневери, нереализираните амбиции, безпаметното пиянство, невежеството, достойно за съжаление, недоверието в безкористната доброта? Дали наистина е възможно всичко това да е нашият живот?
Това са въпроси, на които зрителят ще си отговори, когато самият той, заливайки се от смях, попадне в спектакъла вътре с двата крака, воден от майсторите на хумора и сатирата от Габровския театър и от блестящата режисура на Николай Урумов.


АЛБЕНА

Автор: Йордан Йовков
Режисьор: Василена Попилиева
Сценография и костюми: Даниела Николчова
Музика: Петя Диманова
Участват: Цветина Петрова, Мирослав Симеонов, Димо Димов, Петко Петков, Илия Костадинов, Огнян Каменарски, Светослав Славчев, Васил Грънчаров, Надежда Петкова, Елизабет Попова, Силвия Боева и Валери Радев


Вечната история за най-красивата жена - Албена - сега на сцената  на Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово. "Албена" е запленяваща история за стихийната сила на любовта и за това колко разрушителна може да бъде завистта към красотата и щастието на другите. Колоритните персонажи в новия прочит на най-обичаната пиеса от Йордан Йовков ще ви запленят и разсмеят, а техните съдби няма да ви оставят безразлични.
Василена Попилиева

В един свят, изграден от младата сценографка Даниела Николчова и младата режисьорка Василена Попилиева властва красивата и талантлива дебютантка Цветина Петрова(НАТФИЗ). Особен акцент в този прочит е изградения колективен образ на селото – многолико и противоречиво. Един красив, стилен и вълнуващ спектакъл за любовта. Вижте го, вижте как най-младото ни творческо поколение „чете” българската класика.


ДОГОДИНА ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ

Режисьор: Невена Митева
Художник: Петьо Начев
Фотограф: Любен Байчински
Участват: Георги Кадурин, Анна Петрова


В един полупразен американски ресторант на съседни маси седят мъж и жена. Тя е с размазано червило и бримка на чорапа. Той я черпи … с една пържола. Вечерта завършват в едно легло.

Така започва тази шеметна любовна история. И двамата се оказват семейни и имат общо шест деца. Но преживяват заедно (срещайки се веднъж в годината) всичко, което може да ни се случи в един човешки живот – любов, разочарование, успехи и падения в кариерата, раждане на деца, смърт в семейството и всичко, което въображението може да роди. Как завършва тази наивна и смешна, нелепа и мъдра история? Е, това вече трябва да го видите!


А МАЙКА МИ В ЯМБОЛ...

Автор: Иван Вазов
Сценична редакция и постановка: Николай Урумов
Сценография и костюми: Кирил Наумов
Музикални картини: Иван Стоянов
Участват: Ружа Николова, Лилия Димитрова, Надежда Петкова, Силвия Боева, Елизабет Попова, Илия Костадинов, Петко Петков, Светослав Славчев, Мирослав Симеонов, Огнян Каменарски


Гръмове и ревове! Смях и кикот! Във въздуха се носят миризма на динамит и парфюми!
Летят обиди и закани, гащи и сутиени. Някой иска да вдигне във въздуха къщата на финансовия министър. Полицията безуспешно го дири! Звучи ви познато, нали? Не, това не са новините от вашия телевизор! Това е комедията "А майка ми в Ямбол....!" по Вазовия "Двубой"! Една забавна и безумно смешна история, завихрена от порива на смеха и комичните ситуации, които ни поднасят вечните Вазови герои и блестящите актьори от Габровския театър!

                        *    *     *     *      *
- Дуел! Смърт!... Нарече ме и безделник!
- Безделник не е клевета.
- Защо?
- Защото,...ти си адвокат без дела... Е, той те нарече и разбойник!
- Тая дума ме оставя съвършено спокоен. Днес я прикачват на всички високопоставени лица и тя не боли.
  Аз даже я считам за чест: разбойник-това значи депутат, министър или бъдещ министър! 

и още:
           "Двубоят е нелепост, както толкова други нелепи работи, които сме заели отвънка, но поне в основата му има доблест, има рицарско чувство. Двубоят би вчеловечил малко отношенията ни.
            И когато някой нарече някого "подлец", което сега е обикновено, като едно добро утро, нека да знае, че подир тая дума ще пищят куршуми!"

Иван Вазов


БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ

Автор: Любен Каравелов
Режисьор: Невена Митева
Хореограф: Лъчезар Захариев
Участват: Илия Костадинов, Стефан Рядков, Силвия Боева, Лилия Димитрова, Светослав Славчев, Мирослав Симеонов, Петко Петков и Цветина Петрова


В неповторимата автентична атмосфера на АЕК ”Етъра” оживяват колоритните герои на Любен Каравелов – Хаджи Генчо, дядо Либен, Павлин и Лила. Готви се сватба между двата рода, младите се обичат и с огромно нетърпение чакат съдбовното събитие.    
Разменят се дарове, празнува се пищен и ритуален годеж.
Но завистта и злобата на българина не спят. Клюкарите насъскват двамата старци и те се скарват до смърт. Сватбата е отменена.
             Ще има ли все пак тази класическа история щастлив край? Ще победят ли злите сили?


РОМЕО И ЖУЛИЕТА

Автор: Уилям Шекспир
Режисьор: Петринел Гочев
Музика: Димитър Пенчев („Аскеер” за музика)
Художник: Юлияна Войкова-Найман
Участват: Гергана Змийчарова, Силвия Чобанова, Елизабет Попова, Надежда Петкова, Димо Димов, Петко Петков, Николай Бързаков, Светослав Славчев, Мирослав Симеонов


Когато бях малко момче копнеех да бъда голямо момче. Рисувах рисунки в които държа ръката на момиче с рокля на принцеса, а около мене се разхожда кучето ми „вълча” порода. Когато станах голямо момче знаех в себе си, че трябва да обичам лудо едно момиче в този свят и се чудех къде ли живее сега, по коя ли улица стъпва, на колко ли години е всъщност. Бях сигурен, че е една, единствена, че е родена за да я срещна. Когато Земята почна въртейки се около Слънцето да увеличава цифрата, отчитаща възрастта ми, забелязах, че се появява болезнено несъответствие между годините на които ставах и годините на които бях вътрешно убеден, че съм. Вече на трийсет и няколко осъзнах, че в себе си съм на шестнайсет и че това усещане не се променя. Шестнайсетгодишен съм всъщност, поне зад тленната маска на плътта. Това е моята възраст, това е моята вечност. Стои си в мен непокътната, удивена, че датата на календара отброява- 41, 42, 43, 44, 44...

Това е тайната на тази история – тя разказва за всеки един от нас, когато е бил на шестнайсет, за как е на шестнайсет и за как ще остане на шестнайсет. Това е историята на Ромео – момчето с луда любов, с луда кръв и бърз замах на острието на рапирата си. Това е и историята на онова момиче, на тази малка Жулиета, която с непобедима решителност взривява всички прегради заприщващи устремния поток на любовта. За да се потопи Ромео в нейната всепоглъщаща любов, за да се потопи Жулиета в екстремната сладост на неговата любов!
Какво са всички ежедневни драми за хляба ни, за завистите ни, за подслона и покоя ни? Какво са всички забрани и всички свободи на различните държави и царства? Какво са всички надежди и всички страхове? Какво е смъртта пред ЛЮБОВТА на едно момиче и едно момче!?! Дим, сянка, „пара от въздишки жаловити...” когато съм потопен в ЛЮБОВТА на моята Жулиета в ей тази чудна вечна възраст – шестнайсет години и ни секунда повече!

И ако открия моята Жулиета на един бал, на една улица или в дъното на тъмен коридор – развяваща победоносно конската си опашка и тайно играеща все още на кукли... и ако открия тази моя Жулиета, кой може да ме спре и кой би посмял да ме спре да се гмурна в ЛЮБОВТА и да отсвиря целия останал илюзорен свят!

Петринел Гочев


ЗЕВЗЕЦИ

Автор: Алексей Попов
Постановка: н. а. Светлана Горчакова  - заслужил деятел на изкуствата на Русия
Участват: Илия Костадинов, Петко Петков, Силвия Чобанова, Николай Бързаков и Надежда Петкова


„ЗЕВЗЕЦИ” е комедия на ситуациите с целия полагащ се арсенал от шеги, куриози и абсурди. Действието се разгръща в бараката на пазачите, където двама съселяни, Иван и Николай, готвейки се за завръщане в къщи след края на смяната, си прекарват времето в шеги и разговори за жените си. Младият Николай се присмива над възрастния Иван, баща на девет деца, и съчинява история за измяната на жената на Иван с неговия млад съсед. Иван изпада в истинско отчаяние! Николай предлага да проверят чувствата ù и по телефона ù съобщава за смъртта на мъжа ù...
Телефонът се чупи и ... Злощастната шега става непоправима.
Настъпва утрото на следващия ден. Внезапно се появява и съкрушената от мъка Александра, жената на Иван. Героите са в отчаяние: какво да правят?! Но, изход се намира: Иван се преструва на покойник... Измъквайки се, героите все повече и повече затъват в лъжа! По-нататък събитията се разгръщат вече по най-неочакван начин! Какъв – зрителят може да види, като дойде на спектакъла.
         Във всеки герой на спектакъла зрителят може с лекота да познае своя съсед, приятел, роднина или минувач. Диапазонът емоции, които актьорите демонстрират, се простира от лекомислено веселие до дълбока мъка. Тук има място за дружба, съперничество, любов и коварство. Всичко това създава динамиката на спектакъла, която позволява да се задържи вниманието на зрителя и той да гледа постановката както се казва, на един дъх. В спектакъла са ангажирани най-добрите комедийни артисти на театъра. Той е изпъстрен освен с хумор, с песни и танци и едно приятно зрелище.


СИМУЛАТОР ЗА ЧИФТОСВАНЕ

Автор: Джоузеф Скримшоу
Постановка: Надя Асенова
Режисьор: Николай Бързаков
Участват: Силвия Чобанова, Светослав Славчев, Николай Бързаков


Уважаема публика,

Представяме Ви „Симулатор за чифтосване” – един блестящ, остроумен и много смешен текст на съвременния американски драматург – Джоузеф Скримшоу.
„Симулаторът” е една от най-поставяните модерни комедии и се играе с огромен успех във почти всички западни театри.
Пиесата разказва за една уредена среща между непознати – мъж и жена. Тя търси брак, той – просто секс. Какво ще се случи – избирате Вие – нашата публика.
Симулаторът съдържа различни комбинации от сцени, тяхното подреждане, развитие и край зависят от Негово Величество Зрителя.
С други думи, зрители и изпълнители, заедно създават представление, което всеки път е различно. За нас това е уникална възможност, а забавлението е гарантирано.


ЖИВОТ В КАШОНИ

Автор: Иван Кулеков
Режисьор: Невена Митева
Участват: Николай Урумов


Това е спектакъл за един интелигентен и способен човек, който неумеейки да се приспособява, се оказва на улицата. Той живее в кашони, но продължава да е витален и влюбен в живота. Става дума за топлото детство, за снежни човеци и големия автомобилен състезател Хакинен. Става дума и за една порно кукла, която му идва на гости и се оказва най-добрият му слушател.

В този спектакъл Николай Урумов е и тъжен и смешен, и умен и наивен, и праведник и грешник. Той пее, танцува, забавлява се с живота си и го напуска по също толкова атрактивен начин.


ЦЕЛУВКАТА

Автор: Анна Петрова
Режисьор: Огнян Спиров
Участват: Петко Петков, Цветина Петрова, Димо Димов, Силвия Боева

Със специалното участие на Анна Петрова в ролята на юбилярката


Бабата в едно възрастно семейство има рожден ден и е поканила в ресторант цялата си многобройна фамилия. Какво се случва с всеки един от роднините в часовете преди юбилея? Ще се класира ли все пак някой от тях за тържеството? Пъстрото, смешно и неочаквано действие ни среща с няколко средностатистически българи – разбира се те са по театралному колоритни и разпознаваеми – бизнесмен, момиче на повикване, немска професорка, шофьор на такси, занемарена домакиня, младо, бездетно семейство и двама мили, наивни и обичливи старци.
Приятно гледане!


ПЕПЕЛЯШКА

Автор: Джоузеф Скримшоу
Режисьор: Невена Митева
Участват: Елизабет Попова, Силвия Чобанова, Надежда Петкова и Светослав Славчев


Принцът на едно царство обявява бал, на който ще си избере съпруга. Всички млади дами започват приготовление с надеждата да избере тях. Само Пепеляшка няма да отиде. На нея и се иска поне да стои отстрани и да погледа. Но двете и зли сестри, които трескаво се подготвят, не искат да я вземат, защото е бедна, зле облечена и само ще ги излага. Пепеляшка споделя мечтата си с двете си приятелчета – птиченца. Те извикват на помощ ангелите и заедно решават да я заведат на бала. Подаряват и рокля, диамантен венец и приказни пантофи и я превръщат в невероятна красавица. Пепеляшка отива на бала. Там тя среща принца, той се влюбва в нея и двамата заживяват щастливо. Този спектакъл е изпълнен с красиви кукли, приказни тоалети и чудна музика. Той е едно малко пиршество за всичките ни сетива. Приятно гледане!


ПРИНЦЕСАТА, КОЯТО НЕ ИСКАШЕ ДА ИГРАЕ

Автор: Астрид Линдгрен
Режисьор: Невена Митева
Участват: Надежда Петкова, Мирослав Симеонов, Магдалена Славчева, Елизабет Попова


Малката Лизе-Лота е истинска кралска принцеса. Тя няма с кого да си играе, защото в двореца е обградена само от възрастни. Бледа и болна е и никой не знае лекарството. Тъжно и е и няма никакво желание да празнува Коледа, която ще бъде сива и банална, по протокол. Неочаквано зад дворцовата ограда вижда малката Мая с парцалена кукла в ръце.  Двете започват увлекателна игра с приготовления за празника. Такива усмихнати, изцапани и щастливи ги намира Кралицата. Като умна жена тя се досеща какво е излекувало дъщеричката и, подарява на Мая една красива кукла, за да задържи парцалената като подарък за Лизе. Мая и семейството и са поканени на Коледния празник и за първи път принцесата ще бъде истински щастлива – щастие, с което може да ни дари само приятелството.