ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР "РАЧО СТОЯНОВ"

ГАБРОВО


НАЧАЛО               РЕПЕРТОАР              ГАЛЕРИЯ                 НОВИНИ                ФЕСТИВАЛИ                 ЕКИП                 ПРОГРАМА                 КОНТАКТИ


МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА СПЕКТАКЛИТЕ ЗА ЕДИН АКТЬОР BGMOT ГАБРОВО

         Този фестивал се появи като естествена необходимост в годината в която няма комедиен фестивал - за да се случва нещо театрално в града ни през месец май. Неговото първо издание беше през 2006 година. Той завоюва бързо признание и е част от мрежата на ЮНЕСКО. В журито постоянно присъстват двама чуждестранни и един български театрален критик. В богатия му афиш са показвани постановки от: България, Русия, Украйна, Швейцария, Босна и Херцеговина, Сърбия, Румъния, Македония, Косово, Германия, Израел, Литва, Италия, Албания, Словакия, Хърватия и други.
          От българските актьори носители на отличията за най-добър актьор (това са наградите на фестивала)са: Татяна Лолова, Невена Мандаджиева, Илка Зафирова, Тодор Колев, Велко Кънев, Йорданка Стефанова, Николай Урумов, Мариус Донкин и Елена Атанасова. От чуждестранните са били отличени актьорите: Ирина Клишевска (Украйна), Александър Рубиновас (Литва), Андре Мошой (Германия).
Драматичен театър „Рачо Стоянов” се гордее със своя моноспектакъл „Живот в кашони” с Николай Урумов, режисьор Невена Митева. Участвал е и е носител на 11 награди от Полша, Украйна, Литва, Русия, Албания, Македония, Обединени арабски емирства и Германия.

BGMOT’ 14

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА КОМЕДИЙНИЯ СПЕКТАКЪЛ (МФКС)

         Най-естественото място на Международния фестивал на комедийния спектакъл е в Габрово – световната столица на хумора. Неговото пилотно издание е през 1998 година, като негови кръстници стават Нина и Зуека с прочутото им представление „Шинел”. Интересът на зрителите е огромен – това дава увереност на създателите, че е необходим за града.
         Състояли са се 8 издания – той е биенале. Участвали са най-добрите комедийни спектакли от България, Русия, Украйна, Румъния, Швейцария, Сърбия и Македония.
         Фестивалът няма състезателен характер, но от 2011 година публиката избира „най-смешния спектакъл”, а от 2013 г. също и „най-смешния актьор”. Носители са „Село, село, пусто село” на ДТ „Рачо Стоянов” и „Ожени се, синко” на Музикално драматичен театър Коми, Русия. Любимец на публиката стана Герасим Георгиев – Геро за ролята на господин Балкански в едноименната постановка на Младежкия театър – София.
         Паралелно с фестивала се провежда и конкурс за нова българска комедия. Неговото първо провеждане беше спечелено от Юрий Дачев с пиесата „Вчерашни целувки”. Театърът-домакин има ангажимент да постави на своя сцена отличената драматургична творба. „Вчерашни целувки” беше един от върховете на габровския театър, обиколи много фестивали по света и донесе на театъра много отличия. Участваха прекрасните Георги Калоянчев, Васил Попилиев – Дедо, Борис Луканов, Саша Филипова, Ружа Николова и Герасим Георгиев – Геро.
         В едно от изданията се проведе уъркшоп с Руси Чанев и Валентин Ганев. Проведени са и няколко кръгли маси и конференции на тема „Смешното в съвременния театър”. Фестивалът издава свой бюлетин от теоретичните прояви.
         Провеждането на МФКС е подпомогнато от Община Габрово, Министерство на културата чрез спечелени проекти и габровските бизнесмени.
         Статуетката за „най-смешен спектакъл” е дело на габровския скулптор  Адриан Новаков.Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово © 2010г.