ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР "РАЧО СТОЯНОВ"

ГАБРОВО


НАЧАЛО               РЕПЕРТОАР              ГАЛЕРИЯ                 НОВИНИ                ФЕСТИВАЛИ                 ЕКИП                 ПРОГРАМА                 КОНТАКТИ


Международен фестивал на спектаклите за един актьор BGMOT’2016

МАДАМ МИШИМА
Михаил Милчев

Сдружение „Артсензориум” и Театър „София”

Автор: от Елена Алексиева
Режисьор: Калин Ангелов
Художник: Никола Налбантов
Консултант: Александър Илиев 

Мадам Мишима е монодрама, посветена на големия японски писател Юкийо Мишима, чиято сложна фигура продължава да бъде загадка дори за изследователите му. Скандално известно е сепукото, с което слага край на живота си и което мнозина продължават да възприемат като фарс или ексцентричност на един разглезен от славата светски човек и творец. За други обаче – каквато е и тезата на Мадам Мишима – писателят е предопределен за героична смърт, за която извършва забележителна подготовка почти от самото начало на съзнателния си живот. Пиесата се опитва да напипа онзи скрит механизъм, който тласка Мишима към предизвестения финал, но не може да бъде отъждествен със съдба или предопределение, тъй като свободната воля на избрания играе в него ключова роля. Ето защо тя се стреми да бъде биографична, но не толкова чрез следване на фактите от живота му, колкото чрез приближаване към неговия дух през неизбежната и изключително силно изразена у Мишима игра на ероса и танатоса.
Героинята в пиесата, Мадам Мишима, е мъж, играещ ролята на жена в духа на традиционния японски театър кабуки. Действието се развива под формата на диалог между Мадам Мишима и въображаемият следовател, който я посещава.Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово © 2010г.